Fria Tidningen

”De kan sänka en båt men inte en rörelse”

I förra veckan attackerades Gazas Ark, den båt som organisationen Ship to Gaza och dess internationella nätverk Freedom Flotilla Coalition renoverat och som i juni skulle segla från Gazas hamn med produkter från lokala producenter. – De kan sänka en båt, men de kan inte sänka en rörelse, säger Ship to Gazas talesperson Ann Ighe.

Det var under måndagsnatten som nattvakten ombord på Gazas Ark, Ship to Gazas och Freedom Flotilla Coalitions senaste båt i Gaza Citys hamn mottog ett samtal om att lämna båten eftersom den skulle bli attackerad. Nattvakten gav sig av men återvände senare då ingenting verkade hända. En stund senare skakade en stor explosion båten som nu delvis sjunkit och fått omfattande skador.

Detta sker i sluttampen på renoveringsarbetet av den gamla palestinska fiskebåten och under mobiliseringen för Gazas Ark och försäljningen av de produkter som arken i mitten av juni skulle bära med sig till en hamn i sydöstra Medelhavet. Denna gång skulle blockade brytas inifrån, som ett sätt att trotsa den militära avspärrningen av havet och föra ut produkter som tillverkats i Gaza av lokala producenter.

– Renoveringen har varit ett hårt arbete inte minst för att det råder sådan materialbrist i Gaza. Poängen med projektet har varit att det ska drivas av palestinierna själva och skapa arbetstillfällen i Gaza. Att bygga upp och underhålla kompetens som har att göra med båtar och sjöfart, säger Ann Ighe.

Det är produkter som olivolja, kryddblandningar och textilier som bland annat svenska Ship to Gaza nu säljer till köpare som får garantin att producenten i Gaza får sina pengar men om kunden får sin produkt beror på om Gazas Ark kommer iväg och når sin hamn i Medelhavet. Drygt 90 procent av pengarna går till producenten i Gaza som får betalt i förväg.

– Det som är viktigt är att detta inte bara är bistånd, i ett samhälle som i princip lever på bistånd. Som svensk skattebetalare så bidrar jag hela tiden med pengar som hjälper till att upprätthålla det palestinska samhället men samtidigt genom att inte protestera mot den israeliska ockupationsmakten som förstör de projekt som vi bygger upp med biståndspengar så tillåter vi en ond cirkel. Jag är inte emot att vi ger bistånd till Palestina men jag är för att vi ska se till att palestinierna ska kunna få en egen livskraftig ekonomi istället, säger Ann Ighe.

Framför allt handlar Gazas Ark om att rikta världens blick mot situationen i Gaza.

– Israel vill hålla Gaza på knä och exportförbudet skapar just den situationen – det är därför vi vill genomföra det här, säger Ann Ighe.

Hur attacken av Gazas Ark under måndagsnatten kommer påverka planen att lämna Gazas hamn i mitten av juni utreds nu.

– Freedom Flotilla Coalition förbereder vårt agerande som ett svar på detta fega terrordåd, men vår ståndpunkt är klar: varken denna eller andra attacker kommer att stoppa våra försök att bryta den illegala blockaden av Gaza, säger David Heap i Gazas Arks styrkommitté.

Fakta: 

Ship to Gaza...

...är en ideell förening som avser att utrusta och segla fartyg med humanitärt bistånd från Europa till Gaza i syfte att skapa uppmärksamhet kring blockaden av Gaza och förse civilsamhället med förnödenheter. 2010 överfölls konvojen av en stor israelisk militärstyrka, som dödade nio av passagerarna och skadade ett 50-tal.

I juni 2014 skulle Ship to Gaza för första gången bryta blockaden inifrån, och segla med beställda varor från Gaza till Europa. Men i veckan blev båten attackerad och nu är det oklart hur det blir med aktionen.

Källa: Ship to Gaza

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu