• I Spelet om välfärden ska spelaren bokstavligt talat sparka ut riskkapitalisterna.
Fria Tidningen

Game over för välfärdskapitalet

I sommar släpps ett ovanligt plattformsspel till mobilen. Spelidén är att sparka ut riskkapitalet från välfärden.

Det märks att det är valår. På tunnelbanans annonstavlor hotar näringslivet med förlorade jobb inom besöksnäringen om oppositionen vinner valet.

Men små, oberoende initiativ tränger igenom bruset utan miljoner i reklambudget. I Spelet om välfärden, som släpps i sommar till smarta telefoner, handlar det om att sparka ut riskkapitalisterna och återföra de förlorade vinsterna till den gemensamma välfärden.

Spelaren kan vara någon av de rödgröna partiledarna Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt, Åsa Romson eller Gustav Fridolin.

­– Man kan vara vem man vill och byta mellan dem. De måste också samarbeta med varandra, berättar systemutvecklaren Joakim Lindskog som just nu utvecklar spelet tillsammans med några vänner och bekanta.

Varje partiledare har försetts med särskilda superkrafter, som att klara vissa hinder bättre.

– Till exempel ska Löfven kunna svetsa sig igenom låsta dörrar, säger Joakim Lindskog.

Spelet liknar ett klassiskt plattformsspel där det gäller att samla mynt och ta sig igenom en bana helskinnad. Men mynten symboliserar återtagna skattemedel och inför varje ny värld informeras spelaren om hur mycket pengar som har gått till privata vinster inom respektive sektor.

Varifrån kommer informationen?

­– ABF förser oss med fakta som de hämtar från till exempel Statistiska centralbyrån. Sedan ska vi kontrollera den med Riksdagens utredningstjänst.

Spelet om välfärden tar sin början i skolan. Värld två är äldrevården. På vägen dyker det upp motståndare. Spelaren ska hitta riskkapitalister och sparka dem i baken så att de försvinner. Vissa allianspolitiker kommer också att dyka upp, som Jan Björklund och Fredrik Reinfeldt.

Att det blev just ett plattformsspel var närmast en slump.

­– Det var en kul grej från början, säger Joakim Lindskog. Men ett plattformsspel är enkelt, alla vet hur det fungerar. Det är lätt att börja spela och lätt att sprida.

Spelutvecklarna har en minimal budget. De får ett mindre projektstöd från ABF men arbetet sker ideellt. I juli ska allt vara klart.

­– Vi är runt tio personer som sitter på olika håll i landet och arbetar med spelet. Vi har några grafiker, en ljudtekniker och jag är utbildad systemutvecklare. Men vi skulle behöva fler grafiker.

Förstagångsväljarna är den primära målgruppen, men även andra som är osäkra på hur det har fungerat med privatiseringarna kan få glädje av spelet. Det kommer att vara gratis och hämtas från App store och Google play.

Har ni fått respons från någon av partiledarna?

­– Ja, från Gustav Fridolin. Han tyckte att det var en kul idé, säger Joakim Lindskog.

Gruppen bakom spelet har ännu inget namn men ska nu bilda en ideell förening för att fortsätta arbeta för ett mer solidariskt samhälle genom alternativa medier.

Fakta: 

Läs mer om Spelet om välfärden på http://speletomvalfarden.se.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skratta åt eländet

Miljöbilaga i DN, miljongåva till Fria och Reinfeldt som staty. Ska det vara roligt?

Fria Tidningen

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu