• Enver Ramirez film Stämplade visas på Hagabion.
Göteborgs Fria

Hallå där Enver Ramirez...

...regissör för filmen Stämplade ­– världens första blattsploitation-film.

Berätta om konceptet blattsploitation!

– Det är en blattefilm, för blattar. Vi gör vår egen grej på egen hand, tillägnad vår egen publik i förorten. I andra hand är filmen för resten av filmvärlden. Vi har gjort ett litet Blattsploitation-manifest som vi gärna vill sprida och att andra ska använda. Det är film som görs snabbt, enkelt med liten budget på plats i förorten. Vi kör vår grej och vill inte fastna i dialog med finansiärer som har åsikter om innehållet.

Vad handlar filmen om?

– Vi försöker peka på antihjältekonceptet. I varje gärningsman finns det en människa. Den människan sitter fast i ett koncept som inte alltid är så välkomnande. Filmen består av tre kortfilmer, men där historierna är sammanvävda. Personerna är skildrade från tre olika vinklar. Det är tre historier om tre karaktärer vars öden kolliderar i ett allt mer segregerat Sverige, där utanförskapet är rotat i vardagen och där den sociala kannibalismen inte har någon gräns.

Vill du berätta om inspelningsprocessen?

– Hela filmen är improviserad. Skådespelarna läste manus 5-10 minuter innan inspelningen för att veta vad som ska komma fram. Sedan är filmerna improviserade av skådespelarna. Vi körde med type casting, personerna som är med är eller har själva varit i den miljön vi speglar. Det är folk från till exempel frivården och från ungdomsgården i Hammarkullen. Allt spelades in på nio inspelningsdagar.

Har du fler blattsploitation-projekt på gång?

– Vi har två filmer till på gång. En av dem utspelas i Majorna. Det rör det lägsta skiktet, knark och missbruk. Vi använder samma inspelningsmetoder som för Stämplade. En annan film kommer till hösten. Den blir på somaliska och handlar om somalier i Sverige. Manusen är klara, men vi jobbar vidare med castingen och andra grejer.

Filmen Stämplade kommer att visas på Hagabion under veckan, når ni den publik ni vill nå där?

­– Stämplade hade stor premiär i Hammarkullen och visades där i tre dagar. Men det är självklart kul att filmen ska visas på Hagabion. Vi uppskattar att de tog in filmen, det är kul att den ska visas på riktig bio. Det kommer att komma folk från hela stan, många som inte tog sig ut till Hammarkullen för att se premiären.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Musikalvrål från vänsterns djup

Musikalfilmen Folkbildningsterror har kallats ett feministiskt uppvaknande bortom graven. Regissören Antiffa beskriver processen.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu