Göteborgs Fria

”Två pjäser som båda berör temat offer och förövare”

Föreställningen Invit/Nallebjörnen undersöker våldets och maktens mekanismer.

Gränsen mellan vem som är offer och vem som är förövare är inte alltid skarp och ibland kan samma person vara både och. Anders Tolergård är en av två skådespelare i föreställningen Invit/Nallebjörnen som berör temat.

Vad handlar föreställningen om?

­– Det är två ganska korta pjäser som båda är skrivna av Kristian Hallberg. Den första, Invit, handlar om två personer som har ett gemensamt förflutet som de återminns. Det kretsar kring en händelse, en katastrof, men båda hävdar att inte var en våldtäkt. De försöker minnas händelsen men också hur de har hanterat den efteråt. De pratar om vem som är offret och där är de inte helt överens. Den andra pjäsen, Nallebjörn, handlar om en pojke som leker med sin nallebjörn. Han projicerar sin världsbild kan man säga, och det han själv har utsatts för, på nallebjörnen.

Hur är det att spela två olika roller direkt efter varandra?

– Det är två väldigt olika roller och det är lite tid däremellan för att vi behöver bygga om så jag hinner återhämta mig lite. Vi spelar båda två, jag och Karin de Frumerie, i båda pjäserna. Det är två skilda pjäser men de berör varandra tematiskt i fråga om offer och förövare. I den ena är det ett barn som är offer, men som tar rollen som förövare. I den andra är det en dysfunktionell relation där båda har varit våldsamma mot varandra. Det är ett väldigt intressant tema tycker jag, till exempel det här med gränser, att man kanske inte alltid vet om man har gått över gränsen. Ibland tycker samhället att man inte har gjort det men man känner själv att det är fel.

Föreställningen hade premiär för en vecka sedan, har ni fått några reaktioner?

– Vi märkte att den berörde många på olika sätt och att folk som stannade kvar efteråt började prata. Det är också det vi hoppas på, att man när teatern tar slut har ett behov och en önskan att prata.

Fakta: 

Invit/Nallebjörnen spelas på Masthuggsteatern torsdag, fredag och lördag fram till 22 februari.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Klassträff med Martin Mutter

En klassåterträff 20 år senare. Saker kommer upp som gör att din förståelse för dina gamla vänner ändras. Artikel 3 är en föreställning om normer och hbtq-frågor.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu