Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Vad ska partierna ha medlemmarna till?

Efter att Valter Mutt bland annat kritiserat Sveriges deltagande i Afghanistan och lagt motioner om medborgarlön vill MPs medlemmar, men inte partiledning, se honom fortsätta i riksdagen, skriver Lennart Fernström.

Något som samtliga partier har gemensamt är att de vill framstå som folkliga, demokratiska och öppna. De vill locka folk att inte bara rösta utan även engagera sig. Just nu är partierna inne i en period då listorna fastställs för nästa års val. En period då nästa mandatperiods politiker ska tas fram. Ett skede då partiernas demokratiska öppenhet verkligen prövas. Å ena sidan vill de att det ska framstå som att alla kan och får vara med och påverka. Därför håller de flesta partier så kallade provval där medlemmarna får säga sitt. Demokratiskt och öppet.

Men… samtidigt vill inte de som styr partierna ha in vem som helst i de beslutande församlingarna. Således petades den kontroversielle KD-politikern Lennart Sacrédeus från listan till EU-parlamentet trots att han hade kommit sexa i omröstningen. Lennart Sacrédeus hade inte kommit in i parlamentet som nummer sex på listan men stack ändå i ögonen för mycket på partiledningen för att ens få stå där.

In i riksdagen skulle dock sannolikt Valter Mutt komma om medlemmarna i MP Göteborg fick råda. De röstade nämligen honom till andra plats på riksdagslistan och två riksdagsplatser är precis det som partiet har från Göteborg. Valter Mutt är dock inte en person som partiledningen önskar se i riksdagen. Han har bland annat kritiserat partiet för att stödja Sveriges deltagande i Afghanistan och lagt motioner om medborgarlön. Sådant som var självklar MP-politik för en tid sedan, men som partiet nu har rensat ut i ivern att få regera med S. Således flyttade valberedningen ner honom till en femteplats, med trygg marginal till en valbar plats. Sista ordet är dock inte sagt där, på söndag hålls det avgörande mötet.

Det finns fler exempel i flera partier på hur medlemmarnas prioriteringar negligeras. Samtidigt klagar partierna på färre aktiva och färre medlemmar. I MP Göteborg använder de till och med få röstande som argument för att inte följa medlemsomröstningen. Kanske är det dags att se sambanden och börja se medlemmarna som något mer än endast kampanjarbetare.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu