• Omkring 1,6 miljoner katalaner manifesterade för självständighet den 11 september.
  • Omkring 1,6 miljoner katalaner manifesterade för självständighet den 11 september.
  • Kampen för självständighet sträcker sig över generationerna.
  • "Jag tror inte att Katalonien kommer att bli självständigt, jag är bergsäker på det." Jaume Marfany, viceordförande katalanska nationalförsamlingen ANC.
Fria Tidningen

Miljonprotest för katalansk självständighet

Den 11 september stod cirka 1,6 miljoner människor uppradade längs Kataloniens medelhavskust. Klockan 17.14 lyfte de sina sammanknutna händer i triumf som en referens till året då Katalonien förlorade sin självständighet. Succén var ett faktum – en över 40 mil lång mänsklig kedja för självständighet hade bildats på Kataloniens nationaldag.

Hela kedjan kunde filmas från helikoptrar, något som kablades ut direkt i katalansk tv, och man har inte lyckats finna några betydande hål i den.

I Barcelona fanns den största koncentrationen av demonstranter. En festlig stämning rådde trots att det regnade. Det bildades kedjor i dubbla led och människor med i vanliga fall vitt skilda åsikter enades. Ingen vandalism eller andra aggressioner rapporterades.

– Det är så här vi katalaner sköter saker och ting, välorganiserat och fredligt, säger tvåbarnsmamman Gemma Sánchez när vi trängs på det centrala torget Sant Jaume under demonstrationen.

Centralregeringen i Madrid har trots upprepade demonstrationer vägrat medge något ansvar för katalanernas missnöje.

– De är inga politiska storheter direkt, menar Gemma Sánchez.

– Det är deras totala oförståelse som gjort att den katalanska självständighetsivern blossat upp så här.

Så snart den mänskliga kedjan var ett faktum sa den spanska regeringen: ”Vi skyddar allas rättigheter – även den tysta majoritetens”. Katalonien har drygt 7,6 miljoner invånare.

Vad den tysta majoriteten egentligen tycker kan endast en folkomröstning ge svar på, En sådan är olaglig enlig spansk grundlag – vilket centralregering tar fasta på.

Kedjan organiserades av den katalanska nationalförsamlingen ANC. Viceordförande Jaume Marfany är ute på staden tidigt på nationaldagsmorgonen, regnet till trots. Han är anmärkningsvärt säker på sin sak: att demonstrationen ska lyckas och att det skulle sluta regna.

– Jag tror inte att Katalonien kommer att bli självständigt, jag är bergsäker på det.

Demonstrationen blev mycket riktigt en succé och solen tittade fram. Det är dock inte särskilt svårt varken att ut få katalanerna på gatorna eller att få se katalanska solen.

Självständighet däremot är en komplicerad process.

EU-kommissionen sa i dagarna att ett självständigt Katalonien automatiskt skulle uteslutas ur EU. Samtidigt ställde sig Lettland, och till en början även Litauen, bakom katalanernas rätt att bestämma över sitt öde. Litauen dementerade sedan delvis uttalandet.

Kedjan var inspirerad av ”Den baltiska kedjan” år 1989, då Estland, Lettland och Litauen krävde sin självständighet från Sovjetunionen.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger sig nu vara öppen för dialog men vidhåller att en folkomröstning är olaglig.

Kataloniens regering hade hoppats på ett svar ”i David Camerons anda” men är också öppen för dialog. Beslutet att ”konsultera katalanerna” fasthålls.

Englands premiärminister Cameron sa om Katalonien vad han tidigare sagt om Skottlands självständighetsprocess: ”Låt folket bestämma”.

Fakta: 

Kataloniens självständighetsrörelse i årtal

1714: Barcelonas fall i det spanska tronsföljdskriget anses vara en katalansk förlust och viktigt för rörelsen.

1939–1975: Francodiktaturen cementerar fientligheten mellan Katalonien och Spanien. Det katalanska språket och andra kulturyttringar förbjuds.

1978: Spanska konstitutionen antas och Katalonien blir en autonom region med egen regering ekonomiskt knuten till Spanien.

2003: Drygt 20 procent av katalanerna är för självständighet, främst människor ur den separatistiska vänsterrörelsen.

2006: Katalanerna röstar igenom en ny autonom författning.

2007– : Spanien drabbas hårt av den ekonomiska krisen. Nedskärningar, rekordhög arbetslöshet och korruptionsskandaler är vardagsmat.

2010: Spansk författningsrätt ogiltigförklarar Kataloniens nya författning. En miljon människor protesterar i Barcelona. Självständighetsrörelsen breddas och inkluderar en stor del av det politiska spektrat.

2012: Katalonien är Spaniens rikaste region men efter en skatteutjämning halkar man ner till åttonde plats. Katalanerna vill ändra på det men en finanspolitisk pakt avslås av Madrid.

Cirka 1,5 miljoner människor demonstrerar för självständighet i Barcelona

I Katalonien hålls ett regionalt nyval vilket leder till en regering bestående av omkring 80 procent partier för självbestämmande jämfört med tidigare 24 procent. En folkomröstning om självständighet utlovas till 2014.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu