LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Reportage
L. Sörensson

  • Roger Karlsson följde sina drömmar och öppnade en bokhandel i Göteborg.
Läsarnas Fria

Roger följer sina drömmar

Alla människor har drömmar. Drömmar om en bättre vardag, mer pengar på kontot eller att resa och att vara fri. Eller så drömmer man som Roger om att vara herre över sig själv och sitt eget liv. LFTs skribent Linda Sörensson har träffat Roger Karlsson som har öppnat en ny spännande bokhandel i centrala Göteborg.

Det luktar antikaffär och jag möts av böcker, böcker och böcker. Böcker om teologi, teosofi, mat och dryck, topografi och böcker om flygplan. På väggarna hänger planscher med demonstrationshjältar på, folk som dött för kampen och en amerikansk flagga med texten ”USA mördare” inramat.

Jag är inne i Semysjkin, den bokhandel med kärlek till böcker som Roger Karlsson startat mittemot Världskulturmuséet.

Han har ett bra boköga skulle man kunna säga, liknande ett svampöga. Han hittar böckerna som säljer. Det tog man inte tillvara på Emmaus bokavdelningdär han arbetade förut. Han tröttnade på kaoset som Emmaus var enligt honom. Han sökte ordning och reda och visste att det skulle han bäst få om han startade eget.

Roger gick en starta eget-kurs via arbetsförmedlingen och sökte förmodligen ett av de sista bidragen som delades ut innan regeringsskiftet. Det såg mörkt ut ett tag men till slut blev Roger beviljad lånet och kunde pusta ut och börja planera sin affär. Det tog ett tag innan lokalen var paxad och han kunde sätta upp sina attraktiva böcker i hyllorna.

– Alla böcker är inte bra böcker och är det inga bra böcker kan dom inte stå där, säger han och pekar emot hyllan.

Jag nickar för så är det ju, det finns så mycket böcker. 

Politiken och musiken ligger Roger varmt om hjärtat och han skriver mycket texter och musik. I oktober förra året släppte Roger sin skiva ”en hederlig arbetares död” tillsammans med Nils Kjerstadius och Robert Björk. Jag vill gärna inte dela in saker i genrer men det här låter rockigt, blues och visa. Texterna berättar om att rättvisa, kärlek och humor. Roger gillar ord och, de oftast, politiska- texterna betyder mycket för honom men humorn måste lysa igenom ibland, menar han. Låttitlar som ”George W Bush´s egen lilla abortvisa” och ”om måttfullhet” känns för Roger helt självklara.

– Jag vill opponera. Jag vill få lite reaktioner genom att vara lite rå eller lite av en propagandist, säger Roger.

Det är vackert och fult på samma gång men det är klockrent rockigt och känns i magen.

Allt är politik enligt Roger, man måste politisera det existensiella om man ska må bra som människa utan att stå med politisk pekpinne som väldigt många i våra storstäder gör. Många människor som rör sig inom en begränsad umgänges-krets ser ner på folk som inte har identiska åsikter som dem själva. Men var det inte justdet här som folk tog avstånd från från början? Jag minns när jag började i skolan och samhällsklimatet förespråkade att man skulle ifrågasätta allt och, gå sin egen väg.

Allt skulle vara politiskt korrekt, PK, antingen eller. Ibland som vuxen kom insikten att man måste göra visa kompromisser och anpassa sin vardag. För allting är inte svart eller vitt. Roger försöker leva sin politik så mycket det bara går. Vill man stoppa regnskogs-skövling och utsugning av fattiga länder måste man samarbeta, inte kasta skit på varandra och glömma av vad det var man slogs tillsammans emot från början.

Det kanske är omöjligt att leva sin politik helt och fullt. Jag menar, jag kan kalla mig socialist och leva därefter men ändå någonstans får jag acceptera att världen ser ut som den gör och öppna mitt eget företag för att jag ska kunna leva som jag vill. Jag vill slippa översittare som vill ha mer betalt än andra och trycker ner sina undersåtar som de kallar medarbetare, förklarar han.

I butikens entré står små bord och fotöljer där det är tänkt att det ska bli ett spartanskt café lite senare.

– Kaffe och någonting till, inplastat så inte hälsonämnden kan komma hit, skrattar han.

Det blir mer bokmys än café, kaffe eller te och kaka för en billig penning plus att man får tjuvläsa böckerna över en kaffe om man inte spiller i dom förstås. Förutom böcker och kakor så vill Roger ha orädda föreläsare som vågar debattera i sin bokhandel. 

Med sin bokhandel vill Roger Karlsson skapa ett forum för en friare debatt, med utrymme för nyanser.

Med sin bokhandel vill Roger Karlsson skapa ett forum för en friare debatt, med utrymme för nyanser.

Bildrättigheter: Linda Sörensson

– Jag vill ha en nyanserad debatt, det finns så mycket likgiltigt snack idag om olika ämnen, menar Roger. Jag vill ha motsatser, nya nyanser inte bara svart och vitt utan kanske även gråskalor så att man piskar upp mesdebatten lite. Det skulle vara intressant att höra en politiker som faktiskt kan diskutera kapitalet exempelvis. Ett annat exempel är kyrkan där det aldrig debatteras om kyrkans egna mördarräder. Det finns ingen debatt om vissa saker som är viktiga, saker som man tycker att det här borde någon göra någonting åt men ingenting händer. Likgiltigt, sluttänkt!


Roger vill bjuda in folk som kan väcka tankegångar. Som kan få folk att höja på ögonbrynen eller bli arga och tjafsa emot. En öppnare debatt efterlyses och det är viktigt att inte begränsa sig och lägga sig i ett fack. För eller emot.

– 
Jag menar en historisk, nutid och futuristisk debatt, en debatt som håller, säger Roger.

Roger vill försöka ta in debatten, klistra upp den på väggen och mala ner den igen och komma med nytt, nytänk och en helt ny debatt.
–  Då blir jag nöjd, ler Roger.

 

 

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vilken framtid väntar Peru?

Reportage

Efter decennier av orättvisor och fattigdom verkar befolkningen i Peru ha tröttnat. De sociala klyftorna är fortsatt stora trots regeringens vallöften år 2006. Mycket tyder nu på att den slumrande maoistiska gerillarörelsen Sendero Luminoso har vaknat till liv. Men om landet går mot nya inbördeskrig eller en fredlig lösning är ovisst.

Läsarnas Fria

Skördningen av oliver i Yanoun

Reportage

Jonas Ström, som befunnit sig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, har rapporterat för LFT om sin vistelse i en serie resebrev. Här kommer en sista betraktelse från hans resa.

Läsarnas Fria

Swedbanks presidentkandidat: ”Vi måste koncentrera makten”

Reportage

Den ukrainske bankmannen Sergei Tigipkos affärer med Swedbank gav en ”goodwill” på 4,5 miljarder. Swedbank fick en del kritik för det. Nu satsar Tigipko pengarna på att bli landets president. Han säger sig fokusera 100 procent på politiken, men sitter kvar i Swedbanks styrelse. Så vad vill han göra med Ukraina? En hel del visar det sig.

Läsarnas Fria

Och du som trodde att du hade kontrollen

Reportage

När du tror att du slappar i tv-soffan blir du egentligen matad med en färdigförpackad världsbild. Tv:n har blivit elitens främsta instrument för att kontrollera massorna. Michael Delavante redovisar sin syn på etermediets makt.

Läsarnas Fria

© 2025 Fria.Nu