Sommarmaten som får dig att må bra
Sommarmat får oss att tänka på lata, sköna sommardagar när man ligger i solstolen och inte orkar ta sig till kylskåpet, än mindre till spisen. Men sommar kan också vara när det bara regnar och man inte vet vad man ska hitta på att göra.
De där tråkiga dagarna med dåligt väder passar det perfekt att baka. Det är kreativt, kul och stimulerande för alla sinnen att baka sitt eget matbröd. Det bästa är om man hittar ett bra basrecept som går att variera efter smak och inspiration. Blanda gärna lite frön, hela korn och nötter i degen. Det är gott och gör att du håller dig mätt längre.
Ett bra tips när man ska jäsa bröd eller bullar är att ställa in plåten/plåtarna i ugnen utan värme. Då torkar inte ytan på brödet, det står dragfritt och jäser mycket bättre. När det är färdigjäst plockar man bara ut plåtarna och sätter på ugnen.
Den perfekta snabbmaten
Här i Sverige har vi några klassiker som är helt suverän sommarmat och troligen världens nyttigaste snabbmat. Jag menar förstås den inlagda sillen, den gravade och rökta laxen och alla andra goda fiskar, som ju inte behöver någon tillagning alls utan kan stoppas i munnen direkt.
Ät dem till potatis, på bröd, till äggröra, i omelett, till pasta, i paj, i röror... Ja det är bara fantasin som sätter gränsen. De inlagda, gravade och rökta fiskarna har dessutom bra hållbarhet och passar att ta med till sommarstugan eller i husvagnen.
Bönor med variation
En god bönsallad är praktiskt att ha färdig i kylskåpet. Med oliver och soltorkade tomater blir det både nyttigt och supergott.
Blanda varm pasta, bönsallad och hyvla över lite god ost så har du en festlig pastarätt. Mixa bönsalladen och du har en god röra. Blanda den med köttfärssås och det blir en lite annorlunda chiliconcarne. Har du några tråkiga gamla grönsaker i kylen blir de genast roligare om du blandar dem i din bönsallad och kanske fyller ett av dina goda hembakta bröd med den.
När grillen kommer fram.jpg)
De första gångerna man grillar i början av sommaren är det inte så noga vad man lägger på grillen, det mesta smakar gott. Men med tiden så blir man trött på de köpta grilloljorna och marinaderna. Då kan det vara gott med en hemgjord variant.
Balsamvinäger, rapsolja och soya är en bra grund. Sen kan man variera kryddningen efter tycke och smak. Kom ihåg att inte grilla maten hårt. Den brända ytan är inte alls bra för hälsan.
Såser till vardag och fest
Det är ofta såsen som avgör om en måltid är festlig och lyxig eller om den är vardaglig och lite enklare. På sommaren passar det bra med kalla såser och röror som tillbehör.
Crème fraiche och gräddfil är ju gott, men det innehåller väldigt mycket mättat fett som vi helst inte ska äta så mycket av. Istället kan man göra goda såser med hemgjord majonäs och filmjölk. Det blir minst lika gott och mycket nyttigare. Det är bra att ha en enkel bas-sås som man kan smaksätta på många sätt så att den passar till både vardag och fest.
RECEPT
Energibalansbröd
(ca 16 portionsbitar)
4 dl havregryn
8 dl vatten
Koka upp vattnet och häll över havregrynen. Låt svalna.
Tillsätt ev. några av dessa förslag
½ dl linfrö
½ dl solrosfrö
½ dl nötter
½ dl sesamfrö
50 g soltorkade tomater i olja
100 g oliver
1 dl russin eller annan torkad frukt
2 grovt rivna morötter
25 g jäst
1 msk salt
valfri smaksättare (se förslag)
4 dl dinkelvete
ca 10-12 dl vetemjöl
Blanda och bearbeta till en smidig deg. Låt jäsa i en plastbunke som är smord med matolja, täck degen den med plastfolie. Låt den gärna stå över natten i kylskåp.
Om man har bråttom kan man tillsätta lite mer jäst så jäser det snabbare. Men låt det gärna ta tid, för då blir det godare, saftigare och lite segt i konsistensen.
Häll dinkelvete på bordet, stjälp ut degen och strö över mer mjöl. Dela i portionsbitar, lägg dem på en plåt och låt bitarna jäsa upp igen under en halv till en timme medan du väntar på att ugnen blir varm.
Grädda i 200 grader i ca 20 min.
Laxpytt
(2 port)
2 stora eller 3 små kokta potatisar
1 liten gul lök
1 röd paprika
1 dl squash
1 msk rapsolja
Tärna potatisen och hacka grönsakerna. Stek dem i oljan. Du behöver inte salta grönsakerna. Laxen är så salt att det räcker till dem också, men lite peppar skadar inte.
200 gram gravad eller rökt lax
Skär laxen i bitar och tillsätt i stekpannan. Låt den bli varm, men den behöver inte vara genomstekt.
Bönsallad med oliver
1 msk äppelcidervinäger
3 msk olja från burken med soltorkade tomater
5 soltorkade tomater, hackade
1 tsk sambal oelek eller hackad chili efter smak
1 scharlottenlök, hackad
ev 1-2 vitlöksklyftor, hackade
1 burk (250 g) bönor, valfri sort
15 oliver, hackade
1 dl färska örtkryddor (timjan, persilja, basilika el.dyl)
Blanda allt och låt bönsalladen gärna stå någon timme och dra.
Marinad/Grillolja

Marinad till ca 1 kg fläskfile (eller kyckling)
0,5 dl olivolja
0,25 dl soja
0,25 dl balsamvinäger
1 hackad gul lök
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk koriander
1 tsk hel grönpeppar
1 tsk hel rosépeppar
0,5 tsk hel vitpepper
0,5 tsk hel svartpeppar
Krossa pepparkornen i en mortel. Häll allt i en plastpåse. Skär köttet i tärningar och lägg i. Vänd påsen några gånger. Låt marinera i cirka två timmar.
Trä upp köttet på grillspett. Om du använder träspett så bör de ha legat i vatten innan så de inte tar eld. Låt köttet rinna av innan du grillar det. Salta just innan du grillar.
Hur länge man ska grilla beror så mycket på hur stora köttbitar man har och hur varm grillen är, Fläskkött och kyckling ska vara genomstekt. Skär med en kniv och titta efter om du är osäker.
Kall sås med variation
1 äggula
1 tsk fransk senap
½ msk vinäger
en nypa havssalt
en nypa nymalen svartpeppar
Blanda i en skål.
1 dl rapsolja (eller olivolja om du gillar smaken)
Vispa i lite olja i taget. Börja droppvis, men sen kan du hälla lite fortare. Det är enklast med en elvisp eller matberedare. (det låter svårt, men är enkelt)
1,5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
Blanda samman och tillsätt eventuell smaksättning. Om du vill ha en fastare sås eller röra så kan du blanda med kesella istället.
Exempel på smaksättning
¤ 1 tsk sambal oelek + 1 vitlöksklyfta
¤ 1-2 vitlöksklyftor
¤ 1 dl hackade oliver + ½ dl hackade soltorkade tomater
¤ Skal och saft av en halv citron + chili efter smak
¤ Färska örter
¤ Stenbitsrom, röd + dill
¤ 1 dl het tomatsås
¤ 100 gram fetaost (kör i mixer eller matberedare om du vill ha en slät sås)
Katarina Holm-Johansson är ansvarig för Internettjänsten Energibalans.nu


