Sverige behöver ett parti för djuren | Fria.Nu

Debatt


Jonas Paulsson (MP)
Fria Tidningen

Sverige behöver ett parti för djuren

Trots all fakta om den ökade köttkonsumtionens påverkan på miljö och klimat har svenska politiker visat en ovilja att ta tag i frågan. Nu behövs ett nytt parti med raka budskap för miljön, folkhälsan och djuren, skriver Jonas Paulsson.

I Nederländerna har Partiet för djuren, Partij voor de Dieren, röstats in i parlamentet vilket kraftigt ökat de andra partiernas intresse för kött- och djurrättsfrågor. Även Sverige behöver nu ett parti för djuren eftersom de andra partierna inte förmått driva den viktigaste miljöfrågan i klimatförändringens tidevarv – vår överkonsumtion av djurprodukter.

En av de allra viktigaste och största utmaningarna inför framtiden är att producera tillräckligt med livsmedel när jordens befolkning går mot 9 miljarder. Hösten 2012 rapporterade Stockholm International Water Institute att världen drastiskt måste minska köttkonsumtionen. Detta för att klara av att försörja 9 miljarder människor när världen drabbas av vattenbrist till följd av klimatförändringarna. Redan 2007 konstaterade FN:s livsmedelsorgan FAO att den globala djurhållningen står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser och var den viktigaste orsaken till skogsskövling i Amazonas. Inför det svenska valet 2010 rapporterade FN:s miljöpanel att världen omgående och drastiskt måste minska konsumtionen av kött och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.

Alla fakta finns alltså sedan länge på bordet. Ändå har de svenska politikerna uppvisat en stark ovilja att ta tag i frågan. När köttskatt diskuterades i januari 2013 var finansminister Anders Borg snabb att avfärda det. Från de andra partierna var det knäpptyst. Miljöpartiets Gustav Fridolin, som annars är debattglad, hade inget alls att säga. Inte heller språkrörskollegan Åsa Romson. Det är synnerligen anmärkningsvärt eftersom partiet på kongressen 2011 antog ett kongressbeslut om att arbeta för en minskning av köttkonsumtionen med 25 procent till år 2020.

Den stora debatten om köttskatt initierades av Jordbruksverkets utförliga rapport Hållbar köttkonsumtion. Miljöpartiets företrädare hade då ett lysande tillfälle att föra ut sin politik. Men väljarna får aldrig höra Miljöpartiets språkrör säga att vi ska äta mindre kött. Det är tydligt att den politiska viljan hos partiledningen saknas.

Två dagar efter att Gustav Fridolin valts till språkrör för Miljöpartiet fick han i Sveriges Radio frågan om hur det egentligen låg till med det där med att minska köttkonsumtionen.

Partiets medlemmar runt om i landet måste ha spillt många kaffekoppar när han avfärdade frågan genom att säga ”Har man bara en hammare blir ju alla problem en spik”.

Till slut har Miljöpartiet tagit ett litet steg på vägen mot ett vegetariskt budskap. I ett sjupunktsprogram, ”Klimatterapi åt de som har klimatångest”, kan man under punkt 6 läsa att det ska lagas mer ”miljöriktig” mat på skolor och sjukhus. Det kan med mycket god vilja tolkas som att vegetarisk mat ska främjas.

Budskapet från världens kanske främsta klimatforskare, James Hansen vid Nasa, är desto tydligare: det viktigaste en enskild person kan göra för att minska sina koldioxidutsläpp är att äta vegetariskt.

Nu när inte ens Miljöpartiet klarar av att formulera detta enkla och raka budskap för miljön, folkhälsan och djuren, visar det att också Sverige behöver ett nytt parti. Ett parti för djuren.

Fakta: 

Jonas Paulsson (MP) är initiativtagare till Köttfri måndag och kommunpolitiker.

Läs Kajsa Markströms svar: Feministiskt initiativ tar djurens parti

Annons

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är bensinpriset för högt?

Du har säkert hört det nämnas. Fossila bränslen, ändliga resurser, men har du verkligen tänkt på vad det innebär? Efter en föreläsning med forskaren och författaren Björn Forsberg i Norrtälje den 21 maj, skrev Elin Wahlgren texten nedan som en reflektion.

Landets Fria
Debatt
:

Flytta kostråden från Livsmedelsverket

Livsmedelsverket är den myndighet som levererar kostråd till den svenska befolkningen. Men är det verkligen en bra ordning, undrar Jonas Paulsson, kommunalpolitiker för Miljöpartiet. Risken är nämligen stor att verket inte är helt opartiskt, utan går näringens ärenden.

Fria Tidningen
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2018 Fria.Nu