Krigsrubriker med dold agenda | Fria.Nu
Birger Schlaug

Synpunkten


Birger Schlaug
Fria Tidningen

Krigsrubriker med dold agenda

Medierna – statligt styrda eller inte – har alltid varit duktiga på att hetsa till krig och krigshandlingar. Sådant händer förstås inte i vårt land… Men man kan ju alltid hetsa lite grand. I syfte att höja de militära försvarsanslagen och med målet att få in Sverige i Nato.

Svenska Dagbladets Mikael Holmström har gjort ett rejält försök. Han är inte bara journalist utan även medlem av Krigsvetenskapsakademien. Det var han som för några veckor sedan ”avslöjade” att ryssarna attackerade Sverige under aggressiva flygövningar.

Lämpligt nog kom ”avslöjandet” efter det att Krigsvetenskapsakademien presenterat en rapport om hur illa det skulle gå för Sverige om ett fientligt sinnat land (Ryssland) anföll med robot och flyg. Rapporten avfärdades eller ignorerades av de flesta. Så Mikael Holmström hade väl behov av att konkretisera …

Under rubriken Ryskt flyg övade anfall mot Sverige, visar SvD ett ryskt plan som flyger över Sverige.

Visserligen befann sig ryskt flyg i internationellt luftrum, men varför skulle det framgå av bilden?

Nosen på de ryska planen var en stund riktade mot svenskt territorium meddelades upprört. Det ger liksom intryck av att missilanfall övades … Att missiler – ryska såväl som svenska – kan avfyras åt vilket håll som helst, oavsett vart nosen pekar, är kanske ointressant. Är det kampanj så är det. Kampanj för mer pengar till militären. Med svenskt medlemskap i Nato som mål.

Dagarna efter mediers krigsrubriker uttalar sig politikerna i försvarsutskottet. De är chockade över att försvarsmakten inte skickat upp flyg för att ”vifta med vingarna”. De säger sig ha trott att JAS-plan, med pigga piloter, varit på G tjugofyra timmar om dygnet, året runt.

Antingen är de med i kampanjen eller också är de inkompetenta. Inte ens under kalla krigets dagar stod nämligen svenska flyg redo dygnet runt. Av en rad rationella skäl.

Läser man försvarets hemsida på lättsam svenska kan man förstås få intryck av ständigt bemannade JAS-plan – bara man är tillräckligt oinsatt. Visserligen är det inte alltid de mest briljanta politiker som dumpas i försvarsutskottet – statusen gränsar till den lägstanivå som kulturpolitiker har i riksdagen – men man bör nog kräva mer än att de ska läsa hemsidor på lätt svenska. Man kan till exempel kräva att de läser försvarets årsredovisningar.

Ny höjd på hets intog rapporteringen när SvD några dagar senare meddelade att ryskt ”spionplan” spinonerat när ”Sverige inledde en stor militärövning”.

Nu var inte övningen så vidare svensk trots att den hölls i Enköping. Amerikanska befäl – liksom en mängd andra Nato-soldater – deltog i övningen som omfattade 1 400 personer. Nato-samarbetet på svensk mark omfattar således numera inte bara Norrbotten – där man övar flygbombningar – utan även Mälardalen.

Hur var det nu med spionplanet då? Jo, det var ett signalspaningsplan som flög i internationellt luftrum. Signalspaning förekommer, och har förekommit, över hela Östersjön. Från många länder. Det är bara att läsa årsrapporter från den svenska Militära Underrättelse och Säkerhetstjänsten (MUST). Men då måste man läsa mer än hemsidor.

Även Sverige signalspanar. Eftersom svenska signalspaningsplan knappast spionerar mot Sverige innebär en elementär analys att de ”spionerar” på Ryssland. Till exempel vid gränsen till Kaliningrad. Ryssarna vet det.

Vad kan vi lära av det som varit? Jo, att medier lätt blir krigshetsens bästa vän. Och att fulkampanjen för svenskt medlemskap i Nato påbörjats.

Själv lärde jag mig att jag kan befinna mig på samma sida som Carl Bildt. Det var överraskande. Och lätt chockerande. I veckan avfärdade nämligen också han SvD:s hetsartiklar som hysteriska.

För övrigt: Det enda överskridande av andra länders luftrum i Östersjöområdet som skett de senaste åren har varit svenska JAS som kränkt finskt luftrum...

Fakta: 

Birger Schlaug

Debattör, och fristående krönikör för Fria Tidningen.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu