Mer generalisering än granskning | Fria.Nu
  • Janne Josefsson och Nils Hanson nominerades till Stora Journalistpriset 2010 för Uppdrag Gransknings reportage om muthärvan i Göteborg. Nu driver de tesen att integrationsproblematiken förtigs av svenska journalister – med hjälp av en handfull exempel.
Fria Tidningen

Mer generalisering än granskning

Uppdrag Granskning sprider föreställningen att svenska medier duckar för integrationsfrågor. Men tre exempel är knappast lika med ett systematiskt mörkläggande, skriver Kristian Borg.

"En av de abslout mest känsliga samhällsfrågorna är integrations- och flyktingpolitiken. Och där har debatten på senare tid blivit alltmer polariserad. Vi ska titta närmare på tre exempel där media valt en väldigt tydlig vinkel, i det goda syftet att stå upp för människors lika värde men där verkliga samhällsproblem har förenklats - eller till och med bortförklarats."

Så presenterar Janne Josefsson onsdagens Uppdrag granskning. Även programtiteln "Den goda viljan" låter antyda att alla bara vill gott, i det här fallet att journalister av missriktad välvilja enbart rapporterar om integrationens goda sidor.

Men det finns ett problem. Programmet handlar inte om flykting- eller integrationspolitik. Inte alls. Det handlar om journalistisk ärlighet och om att göra sitt jobb, vilket bland annat innefattar att inte väja för svåra frågor - som huruvida det bedrevs rekrytering till somaliska al-Shabab i Rinkeby år 2009.

Under hela programmet svävar dock en underförstådd fråga: bedriver svenska journalister självcensur? Längtar vi inte i själva verket om att rapportera om hur jävligt det är i förorterna och hur svårt det är för alla Boden-bor som måste ta emot packet - men håller tyst för att inte bli kallade rasister och dra till oss Sverigedemokraternas gillande?

Det är en bedräglig vinkel eftersom den är outtalad i programmet och eftersom den inte går att svara ja eller nej på. Vi har nämligen ingen åsiktsregistrering. Ändå är det ungefär så vi ska förstå saken: det finns en systematisk mörkläggning i Sverige. Så ska vi tänka efter att ha sett programmet.

Uppdrag granskning kritiserar kollegor på P1 Konflikt, Aftonbladet och Sveriges radio. Helt rätt. Journalister granskas alldeles för sällan. Och Amun Abdullahis berättelse är både stark och viktig, det är bra att den kommer fram.

Men vinkeln som programmet säljs in med är problematisk. Enligt Janne Josefsson handlar programmet om integrations- och flyktingpolitik. Inte om tre enskilda fall där journalister och chefer slarvat med jobbet. Det är klart att det finns självcensur, även här - men för Uppdrag granskning är tre case lika med ett systematiskt mörkläggande.

Syftet är att locka tittaren som tänker: "det här får man inte säga i Sverige". Det är oärligt, för jag tror att de som tänker så kommer att bli besvikna. Josefsson själv tillhör för övrigt de högröstade som påstår sig bli tystade av en "pk-elit" efter bråket om feminism på Gräv13.

Det finns fler problem med programmet. Det redan uppmärksammade jävet är ett. Ett annat är att man sprider den falska föreställningen att svenska medier skulle ducka för integrationsfrågor. "Sverige är näst sämst på integration i Europa", rapporterar Aftonbladet (6 december 2012). Liberale krönikören Sakine Madon glädjer sig åt att socialdemokraterna ska skrota sin integrationspolitik, "[d]et har varit ett feltänk från första början, att det skulle krävas en parallell politik gentemot människor som ses som invandrare" (16 mars 2013). Och i Svd efterlyser Qaisar Mahmood en politik som lämnar de strukturella förklaringarna (2 april 2013).

Tre exempel, det borde väl räcka?

Annons

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu