Lekfullt möte mellan graff och popkultur | Fria.Nu
Fria Tidningen

Lekfullt möte mellan graff och popkultur

Den israelisk-amerikanske gatukonstnären Shai Dahan intar Stockholm och Skeppsholmen. I sitt konstnärskap blandar han gatans uttryck med populärkulturen – i det här fallet en fruktbar mix, tycker Benke Carlsson.

Den aktive gatukonstnären Shai Dahan gästar åter Stockholm. Denna gång med 17 målningar på Hotell Skeppsholmen. Shai Dahan, född i Israel och uppväxt i USA, har på kort tid gjort sig ett namn i Sverige. Sedan några år tillbaka bor han i Borås och uppmärksamheten inleddes en graffititolkning av det kanske mest svenska motiv man kan tänka sig, dalahästen.

Därefter har Shai Dahan fortsatt i samma spår. Greppet är lika enkelt som smart: mixa gatans stil och uttryck med bilder från både konsthistoria och populärkultur.

Det skulle kunna bli ytligt och insmickrande, men Shai Dahan har skapat en egen stil som känns öppen och lekfull. Och den undviker graffitins introverta självrefererande.

Utställningens inramning är dubbel. Å ena sidan fungerar huset från 1600-talet, som har varit bostad åt soldater, bra för de reflektioner om tid och historiska händelser som Shai Dahan skapar. Å andra sidan andas stället i dag allt annat än gatukonst och graffiti. Hotellet lanserar sig som livsstilhotell med en egen ”signaturdoft” framtagen av ett parfymföretag och med en personal stylad av Acne.

Kanske en väldigt tidstypisk mix? Ta gärna en promenad ut på Skeppsholmen och kolla själv innan utställningen stänger i juni 2013.

Fakta: 

Shai Dahan

• Född i Israel, uppvuxen i Los Angeles från tio års ålder och i dag bosatt i Borås. Influerades tidigt av skateboardkultur och hiphop och började med graffiti som 14-åring. Har gjort stora muralmålningar i bland annat Stockholm, Borås och Palestina.

• Dahan är till skillnad från många andra gatukonstnärer öppen med sitt namn, trots att han arbetar med både lagliga och olagliga projekt.

• Har gjort flera utställningar i Sverige, bland annat på Scarlett gallery i Stockholm förra året. Återkommande i hans produktion är svenska kungliga symboler och dalahästar. Läs mer om Shai Dahan på gatukonst.se.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Bovar hyllas i desperata tider”

Jonas Engman, etnolog på Stockholms universitet, berättar för Frias läsare varför vissa typer av skurkar – som Robin Hood – framställs positivt i det folkliga berättandet.

Fria Tidningen

Irrationell aktivistkonst på Peace and love

Ett av kulturinslagen på årets Peace and lovefestival i Borlänge i sommar står duon Kanslibyrån för. De hoppas att så många av besökarna som möjligt ska delta i någon av deras subversiva aktioner. Tidigare exempel är allt från att ta upp polisens tid till att bjuda främlingar på godis.

Landets Fria

Skivdebut värd att vänta på

”Smärtsamt vacker instrumentalmusik” skriver Göteborgs Fria Tidning, ”rena porren för en naturromantiker” utropar Nya Wermlands tidning och ger Folkvangs debutskiva fyra av fem. Umeåbandet har spelat in med David Sandström från Refused och Christian Gabel från bob hund, men fått vänta tre år innan innan låtarna nu ges ut på ett skivbolag.

Landets Fria

© 2019 Fria.Nu