Fria Tidningen

Bygger kreativ bro till Gaza

Att skriva noveller som ett sätt att skapa fred. Det är tanken med projektet Novell Gaza, där unga i Gaza genom skrivandet kommer att dela med sig av sina drömmar. I början av juni går startskottet för tävlingen, som innebär att en kulturell bro byggs mellan Gaza och Sverige.

David Arvidsson Shukur, ordförande för projektet Novell Gaza, fick idén till novelltävlingen i augusti. Han har tidigare varit engagerad i volontärarbete och är intresserad av litteratur. De två sakerna borde kunna kombineras genom ett kulturellt och litterärt utbyte, tyckte han.

– Gaza blev en naturlig plats att fokusera på, berättar han. Just där är det en väldigt tryckt situation, samtidigt som det finns en berättartradition. Det blev en självklar plats att rikta in sig på.

Så växte idén om en novelltävling fram och tillsammans med vännerna André Larsson och Love Hedman började han planera på allvar.

Tävlingen Novell Gaza riktar sig till ungdomar i övre tonåren som bor i Gaza och de deltar genom att skriva noveller på engelska. Deras alster skickas till Sverige för en bedömning av en jury. De fem vinnande bidragen publiceras sedan i en bok som ges till vinnarna och alla andra som har bidragit till projektet.

David Arvidsson Shukur berättar att det är en namnkunnig jury som ska bedöma novellerna.

– Vi hade en önskelista över personer vi ville ha med och det var nästan förvånande hur positiva de var. Jan Guillou och Göran Rosenberg svarade ja direkt.

Något som var viktigt från början var att projektet skulle vara politiskt obundet och inte ta ställning för någon sida i konflikten.

– Syftet är att göra något stimulerande och kreativt för ungdomar i Gaza och hjälpa till den vägen. Vi har inget politiskt att bidra med över huvud taget, det får politikerna sköta. Vi vill bidra till att göra ungdomarnas vardag trevligare med det vi har att ge, vilket är litterära och intellektuella medel, säger David Arvidsson Shukur som menar att deras privata åsikter om situationen inte ska spela någon roll.

De har redan etablerat samarbete med lokala bibliotek i Gaza. Dessa har rapporterat att det finns ett stort intresse för tävlingen. Hittills har det kommit in omkring 50 intresseanmälningar men David Arvidsson Shukur tror och hoppas att antalet deltagare blir det dubbla.

– Vi hoppas också att det blir en jämn könsfördelning, men vi har förstått att det kan vara svårare för tjejer att kunna delta. Men vi har bett våra partners där nere att jobba extra hårt för att få tjejer att anmäla sig.

I början av september avslutas tävlingen i och med att boken med de vinnande bidragen ges ut.

Fakta: 

Novell Gaza

• Ett ideellt projekt startat av David Arvidsson Shukur, André Larsson och Love Hedman. Bland deras samarbetspartners finns Tamer Institute, FN-styrda skolor och bibliotek i Gaza.

• Några särskilda teman eller krav för novellerna finns inte i nuläget, men i samband med tävlingens start i juni kan några riktlinjer dras upp i samarbete med Tamer Institute.

• Tävlingen startar i början av juni och ungdomar boende i Gaza får chansen att delta. I slutet av juli skickas novellerna till Sverige där juryn utser fem vinnare som publiceras i en antologi. Juryn består av Jan Guillou, Gustav Fridolin, Markus Krunegård, Olle Larsson, Göran Rosenberg, Barbro Westerholm, Nour el-Refai och Henrik Fexeus.

• Alla utomstående som bidrar med minst 200 kronor till projektet får varsin bok med ett personligt tack. För mer information om hur du bidrar, besök www.indiegogo.com/projects/novell-gaza.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Queer filmfest intar London

Southbank i södra London kommer under tio dagar i mars att lysa i regnbågens färger. Det är dags för BFI Flare – London LGBT Film Festival, en av världens största hbtq-filmfestivaler.

Fria Tidningen

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu