Uppsala Fria

Glokal aktivism

Latinamerikagrupperna är en solidaritetsförening som arbetar för ett rättvist, jämställt och hållbart samhälle. Devisen "Tänk globalt, agera lokalt" präglar föreningens engagemang.

Gabriella Villamor, som är kontaktperson för Uppsala Latinamerikagrupp, säger att hon är med i organisationen därför att det handlar om intressanta frågor om hållbar utveckling, maktstrukturer och många givande utvecklingsdiskussioner.

– Det som är viktigast för mig är att arbeta för en rättvis värld med en jämn fördelning av resurser och ett hållbart samhälle.

Latinamerikagrupperna arbetar i huvudsak med rätten till mat och mark, miljö- och klimaträttvisa. Uppsala Latinamerikagrupp är inte så stor, cirka 10-12 personer i åldrarna 20-30 år är med i kärntruppen. Sen är det många som hjälper till vid större events som schyst jul, temakvällar, filmvisningar. I hela Sverige är det över 1000 medlemmar.

– Man lär sig mycket. Jag har också ett allmänt intresse för Latinamerika och det är svårt att läsa om det i media, då mycket lite tas upp där.

– Jag åkte som praktikant till Equador för tre år sedan till en organisation för småbönder, ett ursprungsfolk av afrosydamerikaner, berättar Sara Poppler Carredano, en annan medlem. Där öppnades mina ögon för människors verklighet i latinamerikanska länder.

– Småbrukarna som är beroende av sin jord för överlevnad, påverkades av hur utländska företag köpt upp mark och har verksamhet på den som påverkar miljön i negativ riktning. Jag kunde se kopplingen till Sverige och Europa och att vi alla är den del av detta. Ett oljeföretag i Equador säljer olja till Sverige. AP-fonder investeras i detta. Det handlar inte om förnyelsebar energi.

De svenska AP-fonderna investeras i bolag i hela världen, syftet är att de ska växa. Men det förekommer att pengarna växer på bekostnad av andra människors rättigheter och miljön. Två av dessa företag är Yanacochagruvan i Peru och Marlinggruvan i Guatemala. Bland annat påverkar gruvorna vattentillgången för innevånarna.

Latinamerikagrupperna kräver bland annat att det formuleras ett nytt regelverk som förhindrar att våra pensionspengar investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter och som skadar miljön.

– Jag tror att de flesta inte vill bidra till en kränkning av mänskliga rättigheter. Det är otroligt viktigt att stödja och upplysa om folkets kamp. Vi arbetar för att regeringen först ska se till befolkningens försörjning. Det finns hundratals exempel på att människor inte kan försörja sig. Egentligen finns det rika resurser, men man använder jorden till att odla soja till vår köttproduktion. Småbönderna förlorar rättigheten till marken. Man till och med spekulerar om priset på soja som ännu inte är odlad. Det höjer priset.

Alla tre understryker att världen är ”fel”, man måste hitta andra alternativ och öka folkets inflytande i Latinamerika. De stödjer deras kamp. Påverkansarbete bedrivs gentemot makthavare i Sverige i form av artiklar i pressen och olika kampanjer.

De stödjer också folkrörelserna på plats så att de ska kunna kämpa mot sina makthavare. Latinamerikagrupperna fungerar inte som en vanlig biståndsorganisation, de stödjer befolkningen i de frågor de själva har. Speciellt viktigt är det nu då biståndet från SIDA på förslag ska fasas ut under en treårsperiod. Ekonomin i Latinamerika är på väg upp, men 75 procent av befolkningen är fattiga.

– Jag vill lära mig mer om Latinamerika. Jag har varit i Uppsala i 1 1/2 år och kommer från Chile, säger Ignasio Carrasco, en tredje gruppmedlem.

– När man bor här i Sverige får man ett annat perspektiv på hur det är i Latinamerika. När jag gick med i Latinamerikagruppen blev jag överraskad av hur lite jag egentligen visste.

Ett event som kommer nu i vår där Uppsala Latinamerikagrupp deltar är Kulturernas karneval. De medverkar med information om etisk konsumtion och närodlat. Klädbytesbord, fikaförsäljning och insamling av pengar till organisationen.

Fakta: 

Latinamerikagrupperna är en solidaritetsförening som tillsammans med latinamerikanska folkrörelser arbetar för ett rättvist och hållbart samhälle. Verksamheten syftar till att stödja människors kamp för inflytande, demokrati och rättigheter i Latinamerika. Föreningen har funnits sedan 1968 och är partipolitiskt och religiöst obunden. Verksamheten finansieras genom insamling och bidrag främst från SIDA och EU.

Latinamerikagrupperna vänder sig mot den imperialism som återspeglas i de spelregler som styr världen och arbetar därför för:

• Ökat folkligt inflytande på lokal, nationell och internationell nivå

• Demokratiska internationella institutioner

• Rättvis internationell resursfördelning

• Rättvisa regler för världshandeln

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Långa sceners färd mot sönderfall

Göteborgs Dramatiska Teaters uppsättning av Polly Stenhams debut That Face börjar utdraget och pladdrigt men sedan blir det desto bättre, tycker GFT:s recensent.

Göteborgs Fria

Kulturernas karneval växer

Den 25–26 maj intar Kulturernas karneval Uppsalas gator igen, karnevalen med influenser från alla världens hörn. Men redan nu och fram till 7 april kan man uppleva karnevalen på Stadsbiblioteket, där en utställning med bilder från förra årets evenemang visas.

Uppsala Fria

Tur för världen att vi är så jävla PK

Han tar av sig sin kavaj, sparkar av sig båda skorna och så spottar han mot mina fötter och säger – inte min sköna får jag lov utan – ”feministhora”.”Jävla horor jag ska visa er vad en riktig man är”.

Skånes Fria

Litteratur utan gränser

Den unika litteraturfestivalen Textival anordnas för sjunde gången. Med en sedvanlig blandning av seminarier, samtal och litteratur blir det en fullmatad dag för alla åldrar, lovar producenten Stina Nilsson.

Göteborgs Fria

”Den borde aldrig ha satts upp”

Sexistisk, tråkig, tempofylld och snygg. I helgen anordnade Potato potato ett av sina teater-analyshäng. Denna gång var det Elfride Jelineks pjäs Nora som analyserades. ”Istället för att gå hem med en upplevelse går jag hem med tio”, säger Ingrid Hallberg, en av deltagarna på analyshänget.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu