Göteborgs Fria

Litteratur utan gränser

Den unika litteraturfestivalen Textival anordnas för sjunde gången. Med en sedvanlig blandning av seminarier, samtal och litteratur blir det en fullmatad dag för alla åldrar, lovar producenten Stina Nilsson.

Årets tema på Textival är Gränser, och producenten Stina Nilsson menar att det ryms mycket i begreppet.

– Vi valde det för att det är där vi ofta rör oss, i något slags gränsland mellan konst och litteratur, mellan det stora och det lilla, det självklara och överraskande. Vi vill också testa var gränserna för en litteraturfestival går, vad ryms inom begreppet litteratur?

Även gränser i samhället finns i bakhuvudet, berättar hon. Det finns en mening med att undersöka dem och tankegångarna kring exempelvis nationsgränser.

– Att nationella gränser förtydligas i syfte att skydda eller skada, att gränsen för vad vi tolererar vad gäller människosyn förskjuts och att människovärde nu verkar kunna avgränsas, det är spännande saker att utforska, säger Stina Nilsson.

Trogna Textivalbesökare kommer i år att upptäcka en del nytt. Bland annat blir det ingen mässa i år, något som innebär en förändring på många sätt, säger Stina Nilsson.

– Förhoppningsvis kan de som kommer från förlag eller föreningar möta läsare, skribenter och intresserade mötas i samtal kring programmets innehåll istället.

Hon berättar att de samarbeten som inletts i år också möjliggör vidare samtal. Bland de nya samarbetena finns Dansbyrån, Bombina Bombast och Dockhaveri. Även dessa nyheter ska förhoppningsvis så frön till samtal, menar Stina Nilsson.

I år är det sjunde gången Textival äger rum men Stina Nilsson säger att det där med att hitta en plats i Kulturgöteborg inte är något för dem. Tvärtom strävar de efter att inte ha en specifik plats.

– Vi hade kunnat jobba mycket mer på att hitta vår avgränsade plats, att växa och locka fler. Men jag hoppas att vi istället kan forma vår plats som ett flytande rum där vi fortsätter att förändra och förändras. Vi vill vara en röst som inte stagnerar och ett utrymme som både överraskar och är en trygg punkt i en stormig litteratursväng.

Och en av deras drivkrafter är en nyfikenhet.

– Vi vill hitta nya samarbeten och vinklar att jobba med text i kombination med konst och samhälle.

Bland de återkommande Textivalfavoriterna finns populära Barnens Textival som fokuserar på de yngre besökarna och genom kreativitet låter barnen närma sig litteraturen.

– Bland annat kommer Sara Hallström och Vanja Larberg att arbeta med barn och yngre utifrån sin bok Sjung den!. Dessutom ska dramapedagogen Clara Gerdmar arbeta utifrån Rosas Buss av Fabrizio Silei om civilkurage.

Under dagen kommer och barn- och vuxenaktiviteter att löpa parallellt och på kvällen övergår det hela till en stor fest.

Fakta: 

Tips ur programmet

Årets Textival äger rum lördag 23 mars på Stora Teatern och öppnar dörrarna klockan 11.

Drömfångare – det andra samtalet.

Vad menade Carl-Gustav Jung med drömvärlden som Dödens rike? Pamela Jaskoviak om hur drömmar kan användas i arbetet med berättelser.

Ful: samtal om queer form och estetik.

Fulradio – någon form av konsert. Sveriges enda queerfeministiska podcast presenterar sex nya ljudverk som alla på olika sätt berör temat hud.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Långa sceners färd mot sönderfall

Göteborgs Dramatiska Teaters uppsättning av Polly Stenhams debut That Face börjar utdraget och pladdrigt men sedan blir det desto bättre, tycker GFT:s recensent.

Göteborgs Fria

Queer filmfest intar London

Southbank i södra London kommer under tio dagar i mars att lysa i regnbågens färger. Det är dags för BFI Flare – London LGBT Film Festival, en av världens största hbtq-filmfestivaler.

Fria Tidningen

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu