Flytta på dina pengar! | Fria.Nu
Ylva Lundkvist

Inledare


Ylva Lundkvist
Fria Tidningen

Flytta på dina pengar!

Återigen slår de fyra svenska storbankerna vinstrekord. I början av februari kunde Ekot rapportera att deras samlade vinst för 2012 låg på över 81 miljarder kronor (!), två miljarder mer än året innan. Mest pengar tjänar bankerna på bolånen. Där ligger vinsten på ungefär 65 miljarder kronor, enligt Dagens Nyheters uträkning.

Daniel Liljeberg, som är chefsekonom på intresseorganisationen Villaägarna menar att en av grunderna till problemet ligger i att svenska bankkunder överlag inte är tillräckligt rörliga, man är lojal med sin bank, man byter inte bank och man hotar inte sin bank med att byta bank. Men det kan bli ändring på den attityden.

I USA pågår sedan något år tillbaka två kampanjer för att få folk att flytta sina pengar från de korrupta storbankerna till bättre alternativ, så som kooperativa banker och investeringar i lokala företag. Move Your Money-kampanjen syftar till att informera amerikanska medborgare om att det finns alternativ till att låta banker som blivit ”för stora för att tillåtas gå omkull” ta hand om ens pengar. De menar att de bidragit till att 4 miljoner bankkonton flyttats från storbankerna till bättre alternativ. Kampanjen Move Our Money samlar ett gäng organisationer inspirerade av Occupy-rörelsen. Deras mål är att lyckas få folk att flytta sammanlagt 1 miljard dollar bort från de amerikanska storbankerna. Hittills har de enligt egen utsago kommit lite längre än halvvägs till målet.

Viljan att ta ansvar för vad våra pengar gör medan vi sover är inte bara ett fenomen på andra sidan jordklotet. I Malmö finns nätverket Besök en bank. Bland annat arrangerar de bankbytardagar, gör aktioner där de putsar bankernas fönster ”för att få bort smutsen” och driver en blogg där de informerar om hur olika banker beter sig.

På deras hemsida hittar man även en fenomenal matris där de går igenom vilka alternativ som finns på den svenska bankmarknaden. De varnar för ”de fyra rövarna” Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. Favoriter är givetvis Sveriges två kooperativa banker; räntefria JAK Medlemsbank och Ekobanken som lånar ut till verksamheter med ekologiska, sociala eller kulturella mervärden. Däremellan på skalan mellan ”onda och goda” återfinns bland annat olika lokala sparbanker, Coop Med Mera och Länsförsäkringar.

Det finns även exempel på svenska kommuner som börjat ta steg mot att ta ett större ansvar för hur de hanterar sina pengar. Söderhamn och Boden är kommuner som använder en del av sitt sparkapital till att ”sparlåna” i JAK, för att på så vis kunna erbjuda räntefria lån åt lokala företagare och föreningar.

Så om du är trött på att hålla ett ruttet system under armarna är det bara att själv byta bank. Passa på att uppmana de föreningar du är med i och din kommun att göra samma sak när du ändå håller på.

Fakta: 

<h2>Ylva jobbar nu för fullt med att arrangera Lokalekonomidagar över hela landet.</h2>

Annons

© 2020 Fria.Nu