Uppsala Fria

Webbsida i kampen mot näthatet

I februari lanserar Diskrimineringsbyrån Uppsala, DU, en hemsida där den som blivit utsatt för IT-hat kan göra en anmälan direkt via nätet. "I dag är det få drabbade som vet vart de ska vända sig för att få hjälp", säger Lina Gidlund, verksamhetschef på DU.

Hatbrott

Del 1: Näthat

Projektet Nätvaro startades av DU i januari 2012, och är ett treårigt utvecklingsprojekt som finansieras av allmänna arvsfonden. Den nya hemsidan är en del i deras arbete för att förebygga och åtgärda näthatet på internet.

– Många ser nätet som en laglös plats där man tror sig ha rätt att bete sig hur man vill. Informationen sprids snabbt och kan därför göra stor skada för den som drabbas, säger Lina Gidlund.

Nätvaro vänder sig i huvudsak till personer mellan 12-25 år, samt till grupper som är särskilt utsatta för hatbrott och diskriminering på grund av exempelvis etnicitet, religion och sexuell läggning.

Lina Gidlund menar att många inom exempelvis skolan saknar tillräcklig kunskap om IT-hat i dag, men att IT-hatet måste tas på lika stort allvar som hatbrott utanför internet. Det är vanligt att de som drabbats känner sig osäkra på om de ska göra en anmälan eller inte. Hemsidan kommer därför även innehålla information om vad man kan göra om man blivit utsatt och vilka lagar som gäller.

– Man tror kanske inte att det går att göra något och man är kanske rädd för att det ska bli värre. För att inte känna sig maktlös är därför vetskapen om hur du kan agera viktig för den som blivit utsatt, säger Lina Gidlund

En av tankarna med Nätvaro är även att DU ska kunna erbjuda hjälp till de som hör av sig, och en jurist finns kopplad till projektet.

– Vi kan bland annat ge råd och stöd, samt hjälpa till att göra en korrekt polisanmälan och att säkra bevisning. Men målsättningen är i första hand att vi ska kunna hjälpa personer att agera själva, säger Lina Gidlund.

Den som vänder sig till DU för att få hjälp och råd behöver dock inte vara orolig för att de ska gå vidare med en anmälning mot personens vilja.

För att ta reda på vad som redan görs och vad som behöver göras för att förebygga och motverka näthatet gjorde DU en ettårig förundersökning redan 2010. Undersökningen visade bland annat att det finns ett behov av olika utbildningsformer inom exempelvis föreningar och skola. Under våren kommer man därför testköra utbildningar som riktar sig till stödjande organisationer och nätaktivister som vill ta ställning för mänskliga rättigheter mot näthatet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så påverkas olika grupper av Västsvenska paketet

Är du en vinnare i det Västsvenska paketet? Kön, klass, ålder och andra sociala faktorer påverkar hur vi vill och har möjlighet att resa. GFT synar hur olika grupper påverkas av det Västsvenska paketet.

Göteborgs Fria

De hjälper djuren med jourhem

Skyddade boenden och kvinnojourer tar i regel inte emot djur. Därför behövs jourhem. Men möjligheterna är begränsade.

Skånes Fria

Husdjur drabbas av våld i hemmet

Våld i nära relationer drabbar inte bara människor, utan även husdjur, visar forskning. Djuren kan dessutom vara en stor anledning till varför personer stannar kvar i våldsamma relationer.

Skånes Fria

Billigare solceller framtagna

Förnybar energi

Forskare vid Lunds universitet har tagit fram en ny solcell som öppnar för billigare och effektivare solceller. Den nya tekniken, där nanotrådar används, kommer att presenteras i nästa nummer av tidningen Science.

Skånes Fria

”Inte bara för entusiaster”

Förnybar energi

De är få men de finns. Pionjärerna som tagit saken i egna händer och börjat producera sin egen förnybara el. "Jag vill kunna inspirera fler", säger Ola Persson som för ett och ett halvt år sedan installerade solceller på sitt villatak i Lund.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu