"Zero Dark 30 legitimerar tortyr" | Fria.Nu
Fria Tidningen

"Zero Dark 30 legitimerar tortyr"

Femfaldigt Oscarsnominerade Zero dark thirty av Kathryn Bigelow har hamnat i blåsväder. Filmen legitimerar tortyr som metod, menar kritiker.

”Based on first-hand accounts of actual events.” Så inleds den Oscarsnominerade filmen Zero dark thirty, en fiktionalisering av hur det gick till när CIA till slut hittade bin Ladin i Pakistan maj 2011. Men att det handlar om faktiska händelser är fel. Det var inte, som filmen låter påskina, tortyr och omänsklig behandling av fångar som ledde till att bin Ladin slutligen hittades. Det visar en genomgång av CIA-dokument som senatorerna John McCain, Dianne Feinstein och Carl Levin har gjort.

Dessutom är tortyr inte bara olagligt och omoraliskt, utan också kontraproduktivt och ineffektivt när det gäller att få fram information. Men allt detta ignorerar filmen, konstaterar professorn i juridik Marjorie Cohn i en artikel på medieorganisationen Global researchs nyhetssida.

Fler har reagerat på filmens budskap. David Clennon, medlem av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Ampas) som arrangerar Oscarsgalan, kommer inte att rösta på filmen. Han har manat till bojkott för att Zero dark thirty "uppmuntrar acceptans av tortyr som ett legitimt vapen i USA:s så kallade krig mot terrorismen".

– Jag kan inte rösta för en film som gör amerikaner som utför tortyr till hjältar, sa han nyligen i ett uttalande.

Sony Pictures Entertainments vice ordförande Amy Pascal försvarar filmen och menar att det hade varit oansvarigt och felaktigt att inte ha med tortyrscenerna. Clennon för bara fram sin egen politiska agenda, hävdar hon.

– Man bör motsätta sig det här försöket att censurera en av vår tids stora filmer, sa Pascal i fredags.

På hemsidan truth-out.org klargör Clennon sin syn på saken i en artikel: "Om tortyr faktiskt är ett brott (en dödlig synd, om du så vill) – en signal om en nations nedstigning i fördärvet – då spelar det ingen roll om det "fungerar" eller inte. Zero dark thirty tolererar tortyr. Inte en enda karaktär inblandad i "The greatest manhunt in history" uttrycker någon ånger över CIA:s användning av tortyr. Maya/Chastain får sin man (med kodnamnet "Geronimo!") och det är allt som räknas. Ändamålet helgar de grymma medlen."

"The greatest manhunt in history" är filmens undertitel och Maya/Chastain syftar på Jessica Chastain som spelar CIA-agenten Maya.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu