Fria Tidningen

Attack mot nystartat asylboende

Ett asylboende i Påskallavik har för andra gången på kort tid utsatts för hatbrott. Okända gärningsmän kastade in stenar med hakkors i en lägenhet där barn låg och sov. En medveten strategi från högerextremister, menar Alexander Bengtsson, från stiftelsen Expo.

– Påskallavik håller på att bli symbolen för den här typen av attacker och flyktingmotstånd, säger Alexander Bengtsson.

Attacken inträffade förra helgen och riktades mot en lägenhet i asylboendet vid Påskallavik i Oskarshamn. Tre fönster krossades när gärningsmännen kastade in stenar med hakkors på. Vid attentatet ska också barn som låg och sov i lägenheten ha fått glassplitter på sig.

– Det är väldigt olyckligt när människor som kommer från en krigshärd möts av det här, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Det är inte första gången som hatbrott mot asylboenden inträffar. Boendet i Påskallavik har sedan starten i november förra året varit utsatt för hot från högerextremister och i höstas klottrades hakkors på väggarna. I samband med öppnandet av boendet anordnades också manifestationer i protest mot det.

– Högerextremister i Småland har turnerat runt på möten som anordnats av Migrationsverket och har ägnat sig åt utåtriktade aktiviteter som opinionsundersökningar och manifestationer för att sätta stopp för boendet, säger Alexander Bengtsson.

På Migrationsverket för man inte någon statistik över antalet hatbrott som riktats mot asylboenden och kan därför inte ge några samlade uppgifter om hur många liknande brott som har inträffat under det senaste året. Men någon ökad trend verkar det inte vara, enligt Fredrik Bengtsson.

– Det är ovanligt med hatbrott och vi kan inte säga att den här typen av händelser har ökat, säger han.

Hur arbetar Migrationsverket för att motverka den här typen av brott?

– Vi kan inte göra så mycket när extrema grupper väljer att gå från ord till handling som i det här fallet. Då blir det istället en polisiär fråga. Men vi anlitar väktare som patrullerar våra tillfälliga boenden och har hela tiden en dialog med de boende så att de ska känna sig säkra.

På Expo oroas man för att fler attacker kommer att inträffa till följd av ökade flyktingströmmar från framför allt Syrien och Somalia, som också innebär att fler asylboenden öppnas.

– Vi ser en trend i hela Sverige där högerextremister protesterar mot flyktingboenden. Motståndet mot en human flyktingpolitik finns i högerextrema grupper över hela landet, säger Alexander Bengtsson.

Tidigare attacker mot asylboenden

5/1 2013 Påskallavik: Under natten till lördagen 5 januari kastades stenar in i en lägenhet där både barn och vuxna befann sig. Det var målade hakkors på stenarna som kastades in och krossade de tre dubbelrutorna.

19/11 2012 Påskallavik: I samband med öppnandet av det nya asylboendet klottrades hakkors på fasadväggarna.

13/10 2012 Arboga: Flera rutor krossades på ett asylboende och en person på boendet utsattes för en misshandel. De tre förövarna dömdes senare till sex, sju respektive nio månaders fängelse för bland annat misshandel och skadegörelse.

5/6 2011 Krokom: Hakkors ristades in i två bilar utanför ett boende för asylsökande ungdomar i Krokom. Bilarna ägdes av personal som jobbade på boendet. Fallet rubricerades av polisen som hatbrott.

24/9 2011 Kristdala: Under natten målade någon eller några personer ett hakkors på asylboendet Humlegårdens entré och skrev orden "GO HOME" med röd färg.

22/11 2011 Kristdala: Någon eller några personer slog ut flera glasrutor i boendets entré. Lägenheten var dock obebodd för tillfället. Brottet rubricerades inte som hatbrott eftersom polisen inte kunde fastställa att rasistiska motiv låg bakom.

Källa: Östersunds-Posten, Barometern, Norrköpings Tidningar, Nerikes Allehanda

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krav på utredning av UD:s hantering

Två somaliasvenskar som fängslats i Djibouti för inblandning i terrornätverket al-Shabaab har utlämnats till USA där de riskerar livstidsfängelse. Svenska UD kritiseras för sin hantering av ärendet och nu kommer krav på en utredning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu