Kriget är en beståndsdel i våra mobiler | Fria.Nu

Debatt


Josefine Karlsson • IKFF
Fria Tidningen

Kriget är en beståndsdel i våra mobiler

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, driver just nu kampanjen "En bit krig vid ditt öra". Syftet är att uppmärksamma konsekvenserna av användandet av konfliktmineraler från DR Kongo. Kampanjen är en del av den globala kampanjen "16 days of activism against gender violence" som pågår mellan den 25 november, internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, och den 10 december, internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Visste du att produktionen av din mobiltelefon kan bidra till det sexualiserade våldet i Demokratiska Republiken Kongo? Det låter kanske avlägset. Men många av dagens industriella teknikjättar använder sig av konfliktmineraler i tillverkningen av sina produkter, en handel som i sin tur finansierar det fasansfulla våld som just nu pågår i DR Kongo. Det vill Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, motverka med vår kampanj ”En bit krig vid ditt öra”.

Situationen i DR Kongo har länge präglats av grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Kriget i landet har skördat 5,4 miljoner dödsoffer sedan 1996. Konflikten slutade officiellt 2003, men våldet fortsätter. Nyligen förvärrades situationen ytterligare då rebellgruppen M23 intog provinshuvudstaden Goma i östra DR Kongo. Cirka 2 miljoner kongolesiska medborgare har genom åren flytt landet och nu tvingas ytterligare tiotusentals civila fly sina hem. Kvinnor, män och barn våldtas dagligen i utbredda och systematiska attacker av sexualiserat våld. I fokus för konflikten står gruvorna. Landet är rikt på naturtillgångar och regeringen och väpnade rebellgrupper konkurrerar om kontrollen över dem. Båda sidor använder sig av tortyr, våldtäkter, mord och utpressning som vapen. Vinsterna från handeln av konfliktmineraler finansierar det fasansfulla våldet mot civila kongoleser.

Konfliktmineraler ingår i en stor mängd produkter som används av individer och företag i Sverige och i andra länder. Det rör sig om smycken, fordon och industriella maskiner, men framför allt handlar det om teknik såsom mobiltelefoner, datorer och kameror. Vissa företag har påbörjat ett arbete för ansvarsfull import av mineraler genom att spåra alla källor i sina leverantörskedjor, låta smältverken granskas av en tredje parts branschomfattande granskningsprogram, samt bistå certifieringen av konfliktfria gruvor genom att stödja dessa. Men mycket återstår att göra.

Kopplingen mellan handeln med konfliktmineraler och det konfliktrelaterade sexualiserade våldet är ett internationellt problem som kräver internationella lösningar. Därför väljer IKFF, på initiativ av Annie Matundu Mbambi, ordförande för IKFF DR Kongo, att driva denna kampanj för att synliggöra handeln med konfliktmineraler och öka medvetenheten kring dess konsekvenser.

Kampanjen är en del av den globala kampanjen ”16 days of activism against gender violence”. Den grundades år 1991 som en strategi för att bygga upp kunskap om könsrelaterat våld och underlätta samverkan mellan kvinnliga politiska aktörer som vill motverka våldet. Kampanjen löper mellan den 25 november, internationella dagen mot våld mot kvinnor, och den 10 december, internationella dagen för mänskliga rättigheter. Det är hög tid för svenska och internationella företag att ta sitt ansvar för hur handeln med mineraler kan påverka konflikten och det systematiska sexualiserade våldet i DR Kongo.

Fakta: 

<h2>Den som vill veta mer om konfliktmineraler i DR Kongo eller engagera sig i IKFF:s kampanj kan gå in på www.ikff.se.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2019 Fria.Nu