Fria Tidningen

Minnet är selektivt

På 80-talet kunde Ikea pressa kostnaderna med hjälp av tvångsarbetskraft i DDR. Det tog många år för det minnet att poppa upp, skriver Kristian Borg.

Ikea erkände nyligen att tvångsarbetande politiska fångar i DDR tillverkade vissa produkter åt möbeljätten på 80-talet. Det framkom först i Birgitta Almgrens bok Inte bara Stasi (Carlsson, 2009), om förbindelserna mellan Sverige och DDR 1949–1990. Men för Ikea skulle det kräva tre år och negativ publicitet i Uppdrag granskning för att minnas.

Vad man visste i går kommer man på först i morgon. Frågan är vad man vet i dag som man minns i morgon. Ett tips till den glömske: tillsätt en utredning om hur mycket Ikea har tjänat på leveranserna till Israels illegala bosättningar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu