Fria Tidningen

Vänsterledare avgår – ska leda ny rörelse

Efter att presidentkandidaten Andrés Manuel López Obradors krav på omval avslogs av valtribunalen har han beslutat att lämna vänsterkoalitionen PRD, för att istället leda den nya proteströrelsen Morena. Därmed öppnas en möjlighet för nya allianser mellan den mexikanska vänstern och studentrörelsen.

I ett tal till tiotusentals anhängare den 9 september manade López Obrador till fredliga protester mot valtribunalens beslut att godkänna resultatet i det omstridda presidentvalet, som ägde rum den 1 juli och vanns av Enrique Peña Nieto från det gamla maktpartiet PRI. Oppositionen menar att PRI valfuskat, bland annat köpt röster i massiv skala. Trots omfattande bevis godkändes valet den 31 augusti vilket innebär att Peña Nieto tillträder som president den 1 december. López Obrador meddelade även att han lämnar posten som ledare för Demokratiska revolutionära partiet, PRD, för att istället ägna sig åt att ”transformera Mexiko” genom Rörelsen för nationell pånyttfödelse, Morena, som bildades inför presidentvalet.

En aktivist inom studentrörelsen Yo soy 132, som kallar sig Batsil Winik, säger att beslutet kan stärka den mexikanska vänstern, om Morena utvecklas till ett nytt parti förankrat i civilsamhället.

– Det kommer att visa hur stort stöd han har inom de sociala rörelserna. Men vi är inte beroende av López Obrador. Om han går i vår riktning kommer vi att uppmuntra det, annars kommer vi att fortsätta framåt, säger Winik.

Proteströrelsen Yo soy 132 (”Jag är 132”) föddes efter ett valmöte vid Iberoamerikanska universitetet i Mexiko City den 11 maj i år, där Peña Nieto blev utbuad av studenter och kallad ”mördare”. Hans parti PRI styrde Mexiko med järnhand från 1929 till 1990, och många ser Peña Nieto som ansvarig för ett brutalt polisingripande mot demonstranter i Atenco år 2006 när han var guvernör i Mexiko City. Det resulterade bland annat i att två unga män sköts ihjäl av polisen, godtyckliga massarresteringar, samt att 26 kvinnor våldtogs eller trakasserades sexuellt av polisen.

Inför valet växte studentrörelsen lavinartat genom Youtube och andra sociala medier, och massdemonstrationer har ägt rum runtom i landet sedan i maj. Ett av den partipolitiskt obundna rörelsens viktigaste krav har varit en demokratisering av medierna. I Mexiko kontrollerar de två tv-bolagen Televisa och TV Azteca 95 procent av utbudet, och brittiska The Guardian publicerade före valet uppgifter om att Peña Nieto ska ha betalat Televisa för att sända positiva nyheter om honom och PRI samt smutskasta motståndaren López Obrador.

Samtidigt som studentrörelsen förklarat sig politiskt obunden delar många av dess medlemmar vänsterkandidaten Obradors värderingar – liksom misstankarna om valfusk. Batsil Winik menar att valtribunalen aldrig undersökte anklagelserna mot PRI på allvar.

– De tog bara hänsyn till själva valresultatet utan att genomföra en noggrann undersökning om vad hänt under hela valprocessen. De har sagt att ”det som inte vinns vid urnorna vinns inte heller vid förhandlingsbordet”. Många bevis förkastades för att de presenterades för sent, säger Batsil Winik.

PRI anklagas bland annat för att ha köpt röster genom massiv utdelning av presentkort, de flesta av dem knutna till en livsmedels- och elektronikkedja. Tusentals människor som ångrat sig har lämnat sina presentkort till oppositionen. Det finns också videofilmer som dokumenterar röstköp. Andra anklagelser är penningtvätt och att PRI överskridit gränsen för den tillåtna valbudgeten. Valtribunalen avfärdade anklagelserna på varje punkt med argumentet att de var ”ogrundade” och att valet ”genomfördes under fria och autentiska former”.

Eduardo Huchím, huvudman för valobservatörsorganisationen Allianza Cívica och ex-rådgivare till Valinstitutet i Mexiko City, menar att röstköp förekommit i större skala i årets val än kanske någonsin tidigare i landets historia.

Batsil Winik tror att proteströrelsen Yo soy 132 kommer att alliera sig med andra rörelser inom den närmaste framtiden. Han menar att de har stort stöd bland befolkningen även om få engagerar sig. Han tror att protesterna kommer att intensifieras under hösten, i form av civil olydnad.

– Valtribunalen har förlorat all trovärdighet eftersom de föredrar status quo framför demokrati. Vi har blivit påtvingade Peña Nieto, därför kan det bli revolution.

Batsil Winik förtydligar att det i så fall skulle han§dla om en medvetandegörande revolution, i synnerhet genom demokratisering av medierna.

– Det är också mycket troligt att repressionen mot sociala rörelser kommer att öka från regeringens sida, säger han.

Fakta: 

Omstritt presidentval

• Mitten-högerpartiet PRI:s kandidat Enrique Peña Nieto vann presidentvalet den 1 juli med 38 procent av rösterna mot 32 procent för Andrés Manuel López Obrador från vänsterkoalitionen PRD, eller 3,3 miljoner rösters marginal.

• Oppositionen har anklagat PRI för att ha köpt cirka 5 miljoner röster, men den 31 augusti beslutade valtribunalen att godkänna resultatet.

• Enligt en undersökning gjord av valobservatörsorganisationen Allianza Civica hade 28 procent av väljarna blivit utsatta för minst ett försök till röstköp, medan 21 procent av valstugorna rapporterade brott mot rösthemligheten. PRI stod för 71 procent av incidenterna med röstköp, medan högerpartiet PAN stod för 17 procent och PRD för 9 procent.

• I valet 2006 förlorade López Obrador med endast 0,5 procent mot Felipe Calderón från PAN, och hävdade även den gången att valfusk hindrade honom från att komma till makten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu