Stockholms Fria

Disco på lunchen för fredens skull

För att fira Internationella fredsdagen förvandlas lunchdiscot Lunch Beat den 21 september till en fredsmanifestation. Klockan tolv samlas runt 600 personer på Kulturhusets dansgolv för att kombinera lunchrasten med en svängom för världsfreden.

– Tiden är mogen för evenemang där man har kul och gör nytta samtidigt. Välgörenhet behöver inte alltid handla om dåligt samvete, det kan vara mycket mer än så, säger Daniel Odelstad som driver lunchklubben Lunch Beat på Kulturhuset.

Satsningen den 21 september går under namnet A beat for peace och är ett samarbete med Svenska freds och Falling Whistles, en Los Angeles-baserad välgörenhetsorganisationen som Daniel Odelstad kom i kontakt med när de anordnade en minifestival på hipsterklubben F12 i somras. Falling Whistles stödjer fredsarbetet i Kongo och arbetar bland annat genom att arrangera klubbar och sprida sitt budskap genom artister. Och Daniel Odelstad inspirerades av deras sätt att arbeta.

– Vi hade pratat ett tag om hur vi kan ta konceptet ett steg längre än att folk bara samlas på lunchen och dansar. Jag har alltid haft en önskan att fördjupa vår värdegrund och Falling Whistles metod kändes väldigt fräsch.

Med fredsdansen den 21 september vill Lunch Beat synliggöra Svenska freds och Falling Whistles och sprida information om deras verksamhet. Dessutom går vinsten från evenemanget till de båda organisationerna, det vill säga allt som blir över när alla fasta omkostnader för lokal, vegansk lunchmat med mera är betalda.

– Vi hade hoppats på att få sponsorer så att allt oavkortat kunde gå till välgörenhet, men det verkar som att vi var ute för sent när vi lanserade A beat for peace bara tre veckor i förväg. Många företag har hört av sig, men de har dragit sig ur när de förstått att de inte skulle tjäna något på att vara med, säger Daniel Odelstad.

– Visst kan jag förstå dem, men samtidigt är det ganska intressant. Vi är tre organisationer som gör det här utan drivkraften att gå med vinst, att företagen backar när det inte finns några pengar att hämta säger ganska mycket om hur världen fungerar.

Tots detta blir det med största sannorlikhet fler liknande Lunch Beats i framtiden. Idealisten Daniel Odelstad har fått mersmak och för redan diskussioner om samarbeten med flera organisationer.

– För mig personligen har det här öppnat mina ögon för vad jag vill göra i framtiden, att jag vill fortsätta jobba mer med välgörenhet även i andra former, säger Daniel Odelstad, som för närvarande är mitt i ett samarbete med de Lunch Beat-förgreningar som uppstått i andra länder.

– Nästa steg för Lunch Beat är att titta på globala lösningar, hur vi kan förena världen med dansen som gemensam nämnare. Att folk i olika länder träffas på lunchen och dansar är förvisso kul, men det kan samtidigt ha en djupare mening.

Fakta: 

Lunch Beat

Lunchdiscot Lunch Beat grundades 2010 i Stockholm av projektledaren Molly Ränge och det första evenemanget i ett garage under Hötorget lockade 14 personer.

Konceptet spred sig snabbt och i dag finns det ungefär 25 internationella förgreningar världen över, liksom starka fästen i Malmö och Göteborg samt flera andra svenska städer.

Lunch Beat Stockholm arrangeras sedan 2011 en fredag i månaden på Kulturhuset i Stockholm och under vårsäsongen 2012 deltog runt 600 personer varje gång.

Lunchbeat är en icke vinstdrivande organisation. Inträdet går till omkostnader samt en enklare måltid som intas på stående fot.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu