Uppsala Fria

I Boländerna frodas framtidens musiker

Uppsala må ha en musikfestival mindre än förut men musiken lever likväl vidare i staden. I en ombyggd studio i ett litet hus i Boländerna huserar en rad lokala och talangfulla artister som genom sin musik vill sätta Uppsala på kartan.

I ett rum med vitmålade väggar sitter Temur Malik framför datorn och jobbar. Vi befinner oss i Upswedenstudion i ett litet hus i Boländerna precis där det stora industriområdet tar vid. För Temur Malik är det vanlig dag på jobbet. Han ska se till de lokala akternas musik distribueras via hemsidor som itunes och spotify samtidigt som han ska hjälpa musikerna i studion. Som platsansvarig för studioverksamheten i Uppsala och distributionsansvarig för alla lokala Upsweden-föreningar har han fullt upp.

- Här på Upsweden i Uppsala har vi totalt nitton olika akter som aktivt använder sig av studion för att producera musik. Min roll är att vid sidan av den dagliga studioverksamheten även coacha och handleda akterna och se till att deras musik verkligen kommer ut, säger Temur Malik.

Upswedenstudion startades 2006 i Uppsala och finansieras idag med hjälp av Kulturens bildningsförbund. I en stad som Uppsala med en väldigt stark musikscen så är behovet efter replokaler och studios stor. För ungefär tio-femton år sedan fanns det betydligt färre möjligheter för stadens invånare att kunna spela in sin musik men situationen har ändrats till det bättre sen dess.

- Idag finns det flera föreningar med studioverksamhet i Uppsala. Det betyder i sin tur att det finns många musiker i staden som kan fungera som förebilder för de yngre ungdomarna som själva vill börja göra musik, säger han.

En av akterna på Upsweden är Chris Michols som Uppsala Fria har skrivit om tidigare. Chris Michols fick nyligen veta att han har gått vidare till riksfinal med låten ”From the start” i tävlingen Svensktoppen Nästa! arrangerat av Sveriges radio. Vinnaren av tävlingen får vara med och tävla i nästa års Melodifestival.

- Chris Michols har varit en självständig artist i många år nu och är ett bra exempel på hur man kan livnära sig på musiken, säger Temur Malik.

För att kunna bli medlem i Upsweden krävs det ett engagemang och drivkraft. Men framför allt ska musikern ifråga ha potential att växa och utvecklas menar Temur Malik. En av akterna som nyligen gick med är konstellationen som går under namnet LöstFolk och består av Format, Robin Djoon och Moncho. Ingen av dem vill exakt kategorisera vad för musik de gör men influenserna från reggae och hiphop är tydliga, liksom det politiska budskapet.

- Vi gör inte bara politisk musik men vi tycker att det är viktigt att lyfta vissa frågor. På något sätt är allt ändå politik, säger Format.

De andra killarna i bandet håller inte med utan menar att musiken kan handla om vad som helst. Som till exempel relationer och livssituation.

- Vi har alla liknande liv. Vi har alla exempelvis familj och kan relatera till varandras situation, säger Robin Djoon.

Moncho tillägger att musiken fyller ett viktigt terapeutiskt syfte vid sidan av behovet att få uttrycka sin kreativitet.

Genom en gemensam bekant fick den nystartade konstellationen höra talas om Upswedenstudion och valde att gå med i musikföreningen.

- Vi var lite bekanta med varandra sedan tidigare och visste att alla höll på med musik men det var först i januari i år som vi bestämde oss för att göra någonting ihop. Vi var på jakt efter en studio och då fick vi kontakt med Temur, säger Robin Djoon.

Trots att gruppen inte har funnits så länge så har de redan hunnit spela in flera låtar tillsammans. I maj släpptes den reggae-influerade antirasistiska låten ”Nåt annat” som bland annat uppmärksammades av den svenska hiphoptidningen Kingsize.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krigsduvor före lerduvor

Nya filmprojekt planeras under Uppsala kortfilmsfestival. Under vinjetten kortfilmspitch fick sex deltagare presentera sina filmidéer inför en jury och tävla om prispengar på 25 000 kronor. Och vinnaren blev…

Uppsala Fria

Hallå där…

… Dag Heyman som sitter med i styrelsen för kulturföreningen Projektil som i förra veckan hastigt fick flytta ut från föreningens lokal vid Vaksalagatan i centrala Uppsala.

Uppsala Fria

Strindberg och Ibsen möts i natten

Litterära giganter i ett fiktivt möte. Ungdomar som berättar sina historier om ett liv som import. I höst bjuder Gottsunda dans och teater på nyskrivna pjäser på temat migration.

Uppsala Fria

Naket fortfarande lika aktuellt

Naket kittlar och lockar. Oavsett ålder och tidsepok så är den nakna kroppen alltid högaktuell. Ett ämne som lockade storpublik under kulturnatten.

Uppsala Fria

Fria teatergrupper underhöll på kulturnatten

Två olika amatörteatergrupper gav varsin föreställning i lördags. Den ena föreställningen handlar om varför vi inte pratar med okända i hissen och andra sociala regler. Den andra föreställningen en improvisationsteater där varken skådespelarna eller publiken vet vad som kommer hända. På kulturnatten bjöd Reginateatern på alternativ för den teaterintresserade besökaren.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu