Uppsala Fria

Krigsduvor före lerduvor

Nya filmprojekt planeras under Uppsala kortfilmsfestival. Under vinjetten kortfilmspitch fick sex deltagare presentera sina filmidéer inför en jury och tävla om prispengar på 25 000 kronor. Och vinnaren blev…

Inne på Fyrisbiografen har ett 40-tal personer samlats. I en av biografsalongerna ska sex unga filmskapare ställa sig upp och inför publik och jury berätta om sina kommande filmprojekt. Juryn kommer sedan att överlägga och välja ut en vinnare. I prispotten ligger 25 000 kronor från Svenska Filminstitutet.

Tävlingen heter Uppsala kortfilmspitsch och är en del av Uppsala Talangdagar, en nationell träff för regissörer och andra filmskapare som är på väg in i den professionella filmbranschen.

De olika filmidéerna som presenteras berör en mängd olika ämnesområden. Emma Thorsanders film ”Pull” utspelar sig i en skog där en familj ska ut och skjuta lerduvor.

– Filmen handlar om en dysfunktionell familj som befinner sig i en svår fas i livet och där undanträngda känslor och härskartekniker ligger till grund, säger Emma Thorsander som var tredje filmskaparen i ordningen efter Feronia Wennborg och Zanyar Adami.

Ida Lindgrens filmidé ”Min värsta fiende och enda vän” är en personlig essäfilm som handlar om hennes ätstörning som hon led av under tio års tid. I filmen förekommer inga kroppar utan bara vätska i olika skepnader och former som flyter samman medan röstskådespelare gestaltar de olika delarna i en persons liv med ätstörning.

Efter presentationen ställer juryn frågor till filmskaparen. De frågar bland annat om val av teknik, om dramaturgin, om vem publiken ska gestalta sig med i filmen och syftet. Efter nästan en tre timmar lång session så presenteras Zanyar Adami som vinnaren av tävlingen med sin filmidé ”Krigsduvor”. En film som handlar om åttaåriga Shadi som kommer till Sverige som ett ensamkommande flyktingbarn. Huvudrollsinnehavaren Shadi hamnar på ett flyktingbarnhem i Skarpnäck i Stockholm och stänger in sig i sin egen värld. Minnen från hemlandet och mardrömmar blandas och hon får svårt att skilja på verklighet och fantasi.

– Det är en film om ett väldigt aktuellt ämne men från ett unikt perspektiv eftersom filmaren själv har samma bakgrund, säger Helena Ingelsten som är redaktör på SVT kortfilm och satt med i juryn. Domarna menar att nivån på de övriga deltagarnas idéer var bra och att beslutet hade föregåtts av mycket diskussion. Men juryn övertygades av att ”Krigsduvor” utmärkte sig genom sitt manus och unika tolkning på ämnet flyktingbarn.

Hur känns det att ha vunnit Uppsala kortfilmspitsch priset?

– Det känns jättestort. Det är en boost för mig och alla andra som jobbar med projektet. Pengarna är behövliga eftersom vi har tänkt börja filma nu i december. Dessutom är frågan om ensamkommande flyktingbarn viktig. Jag vill skapa en berättelse som berör känslomässigt. Jag tror att alla kommer att kunna relatera till filmen. Alla har vi någon gång bytt miljö. Alla har vi någon gång varit ifrån eller saknat våra föräldrar, säger Zanyar Adami.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Öppna teman och mångfald berikar på kortfilmsfestival

Över 300 kortfilmer med varierande språk, teknik och teman har visats under Uppsala Internationella Kortfilmsfestival. I helgen avslutades festivalen med visningar av de kortfilmer som vunnit pris i den internationella och svenska tävlingssektionen. – Publikpriset är helt klart roligast, tycker Anna Tjernström som har besökt festivalen under veckan.

Uppsala Fria

Populär serietecknare drog fullt hus

En av Sveriges kanske mest framgångsrika serietecknare besökte Uppsala stadsbibliotek. Detta för att inför publik prata om serietecknande, politisk aktivism, feminism och varför det är kul att skoja om Niklas Strömstedt och de kvinnliga programledarna på TV4.

Uppsala Fria

Han reser i krisens spår

USA går mot vad som ser ut att bli ett ohyggligt jämnt presidentval. Bakom kandidaternas löften står klyftorna i det amerikanska samhället i öppen dag. Fria har talat med journalisten Kent Werne, aktuell med en reportagebok om ett samhälle där ojämlikheten nått orkannivåer.

Fria Tidningen

Hallå där…

… Dag Heyman som sitter med i styrelsen för kulturföreningen Projektil som i förra veckan hastigt fick flytta ut från föreningens lokal vid Vaksalagatan i centrala Uppsala.

Uppsala Fria

Strindberg och Ibsen möts i natten

Litterära giganter i ett fiktivt möte. Ungdomar som berättar sina historier om ett liv som import. I höst bjuder Gottsunda dans och teater på nyskrivna pjäser på temat migration.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu