Guantanamo måste upp på dagordningen | Fria.Nu

Debatt


Hans Linde
Fria Tidningen

Guantanamo måste upp på dagordningen

Både demokrater och republikaner kommer i det längsta undvika att ta upp Guantanamofrågan i den amerikanska valrörelsen, menar Hans Linde (V), riksdagsledamot.

Den 6 november går USA till val för att välja president. Vi kan nog vara ganska säkra på att detta kommer överskugga den politiska debatten på båda sidor Atlanten under hela hösten. En lång rad frågor kommer garanterat stå på dagordningen under valrörelsen – men åtminstone en fråga kommer både republikaner och demokrater i det längsta undvika att beröra; det amerikanska fånglägret Guantanamo och de fångar som i ett drygt decennium hållits fängslade där. Det kommer istället vila på omvärlden att agera om Guantanamo ska stängas och fångarna antingen frisläpps eller ställs inför rätta i en civil domstol.

2009 lovade USA:s president Barack Obama att stänga Guantßanamo, vilket bland annat välkomnades av den svenska regeringen. Obama har själv uttryckt åsikten att fånglägret har gjort USA mindre säkert och dessutom underlättat al-Qaidas nyrekrytering av terrorister. Dock har fortfarande inget hänt och det sitter för närvarande runt 170 fångar kvar i lägret. Bland fångarna har det funnits en svensk medborgare, Mehdi Ghezali, som släpptes 2004 efter diplomatiska påtryckningar.

I år planeras en rad rättegångar kopplade till en handfull Guantanamofångar i USA. Rättegångarna kommer att hållas i militärdomstolar, försvarsadvokaterna har getts begränsade möjligheter att ha kontakt med sina klienter och i flera fall finns rapporter om tortyr. En av dem som nu ställs inför rätta är Khalid Sheikh Mohammed, som kallats för hjärnan bakom terrorattackerna 9/11. Han ska vid 183 tillfällen ha utsatts för skendränkningar. Amnesty kallar rättegången ”en parodi på rättvisa”.

Självklart ska de som är skyldiga till terrorattackerna 11 september 2001 ställas inför rätta, men det måste vara en rättsprocess som uppfyller grundläggande internationella krav på rättssäkerhet. Men det stora flertalet av fångarna har aldrig fått sina fall prövade i en juridisk process, många vet inte ens varför de fängslats.

Samtidigt har USA betalat andra länder för att ta emot före detta fångar. Senast överfördes två fångar till El Salvador. Sedan tidigare har före detta fångar överförts till Albanien, Bermuda och ö-landet Palau i Stilla Havet. I alla dessa fall har fångarna varit kinesiska uigurer, utan koppling till de länder de placerats i. I inget fall har dessa fångar fått en motivering till varför de fängslats eller för den delen fått kompensation för sitt lidande.

Jag hade förmånen att träffa en av dessa före detta Guantánamofångar, Ahmat Abdulahad, när jag besökte Palau i Stilla havet i våras. För mig som var där som turist framstod Palau som ett Stillahavsparadis, men för Ahmat var det bara ännu ett fängelse, må vara att det stod palmer utanför hans hus. Ahmat placerades i Palau tillsammans med fem andra uigurer för två år sedan, efter att USA betalat den palauiske presidenten 98 000 dollar per person. Nu uppger presidenten att pengarna är slut. Uigurerna får därför inte längre något som helst ekonomiskt stöd och tvingas försöka överleva i ett land där de förvägras medborgarskap och klassificeras som gästarbetare med lägre löner och sämre rättigheter som följd. I realiteten är de före detta fångarna i dag statslösa och saknar möjligheter att lämna Palau. Det är självklart orimligt att personer som aldrig blivit dömda för något brott eller ens fått några som helst formella anklagelser riktade mot sig, nu godtyckligt flyttas runt som schackpjäser på jordklotet.

”Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge” sa Benjamin Franklin, en av männen bakom USA:s självständighetsförklaring. Ord som har besannats under de tio år som gått sedan terrorattackerna mot World trade center i New York. Få kan se tillbaka på det gångna decenniet och hävda att världen blivit säkrare, men ingen kan blunda för hur folkrätten och de mest grundläggande mänskliga rättigheterna kränks inom ramen för det så kallade kriget mot terrorismen. De många män som fått sina liv sönderslagna på Guantanamo är kanske det tydligaste beviset på detta. Oavsett vem som vinner presidentvalet i höst måste omvärlden vara mycket tydliga med sitt krav på att Guantanamo måste stängas.

Annons

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Ersätt soldaterna i Afghanistan med bistånd

Regeringen vill med stöd av S och MP förlänga den militära insatsen i Afghanistan. Vänsterpartiet vill istället ersätta de svenska soldaterna med civilt bistånd och politiskt stöd till försöken att skapa en freds- och försoningsprocess, skriver Hans Linde och Seluah Alsaati.

Fria Tidningen
Debatt
:

Rädda arbetslöshetsförsäkringen

Försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen förvärrar lågkonjunkturen. Köpkraften bland arbetslösa minskar vilket genererar ytterligare arbetslöshet. För att rädda jobb måste vi rädda arbetslöshetsförsäkringen, skriver Hans Linde och Eva Olofsson, riksdagsledamöter för Vänsterpartiet.

Göteborgs Fria
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2018 Fria.Nu