Fria Tidningen

Paraguay ändrar kurs under kuppregering

Efter kuppen i juni har Paraguays nya regering tydligt tagit avstånd från den försiktiga progressism den avsatte presidenten Fernando Lugo stod för. Bland annat tummar man på miljölagstiftningen för att underlätta stora företags expansion i landet. Samtidigt har kuppen rört om i de regionala relationerna, med Venezuelas inträde i handelssamarbetet Mercosur som ett paradoxalt resultat.

Knappt två månader har gått sedan Paraguays tidigare president Fernando Lugo avsattes genom en omstridd riksrätt. Den nya regeringen, som leds av Lugos vicepresident Federico Franco, är klart mer högerorienterad än den tidigare. Samtidigt har det som kommit att betraktas som en kupp regisserad av det tidigare styrande konservativa Coloradopartiet lett till att Venezuelas ekonomiska integration i den regionala kontexten fördjupats avsevärt.

Efter kuppen mot Fernando Lugo beslutade såväl den sydamerikanska politiska unionen, Unasur, som handelssamarbetet Mercosur att stänga av Paraguay fram till nästa presidentval i april 2013. Samtidigt passade Argentina, Brasilien och Uruguay, som är de övriga medlemsländerna i Mercosur, på att inkludera Venezuela i samarbetet. Med sina enorma oljetillgångar och omfattande behov av livsmedelsimport är landet en strategisk partner att ha med. Det enda som tidigare förhindrade inträdet var motståndet bland de konservativa i Paraguays parlament, vars godkännande krävdes för att ta in nya medlemmar. Alltså samma krafter som nu i och med kuppen fick Paraguay utkastat ur Mercosur, och på så vis möjliggjorde Venezuelas medlemskap.

Den regering som formats i Paraguay under Federico Franco har som väntat gjort det än lättare för utländska företag att expandera i landet. Kort efter att den kom på plats tilläts, i strid med gällande lagstiftning, odling av genetiskt modifierad bomull, utan att några miljöpåverkansstudier presenterats. Därmed kan jätteföretaget Monsanto, som tillverkar dessa frön, börja sälja dem i Paraguay. På samma sätt slopade den nya regeringen i ett slag flera av de krav man tidigare ställt på kanadensiska Rio Tinto Alcan för att inleda förhandlingar om byggandet av ett smältverk för aluminiumframställning, utan att invänta rapporten från den grupp som tillsatts för att analysera projektet.

– Det är oroväckande att en regering som inte valts av folket har gett klartecken till dessa utländska investeringar, utan granskning eller kontroll, säger Luis Rojas, ekonom på den icke-statliga organisatione BASE Investigaciones Sociales till nyhetsbyrån IPS.

Även de brasilianska jordägarna, en inflytelserik grupp i Paraguay, fick tidigt den nya regeringens explicita stöd. Federico Franco bad i gengäld om detsamma inför Brasiliens president Dilma Rousseff, en av de som allra först gick ut och fördömde kuppen.

Reaktionerna på avsättandet av Fernando Lugo har inte varit särskilt starka från omvärlden utanför Latinamerika. Lugo själv, som till en början sade sig respektera riksrättens utfall, försöker nu få den ogiltigförklarad. Om det inte visar sig möjligt inom det paraguayanska rättssystemet kommer han att gå vidare till Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter. Denna lyder dock under Organisationen för Amerikanska Stater, OAS, som till skillnad från Unasur och Mercosur inte betraktat avsättandet av Lugo som tillräckligt allvarligt för att stänga av Paraguay.

Den nya regeringen ledd av Federico Franco har i sin tur vänt sig till Mercosurs tribunal i Paraguays huvudstad Asunción för att få de andra medlemsländernas agerande upphävt med motiveringen att det strider mot handelsunionens regler. Hittills har de inte fått något gehör. Om landet efter nästa års presidentval åter släpps in kommer därför med största säkerhet Venezuela att finnas med.

Julia Björkström

[email protected]

Fakta: 

<h2>Den 22 juni röstade Paraguays senat för att avsätta den dåvarande presidenten Fernando Lugo. Motiveringen var att han inte ”skött sitt arbete”, efter att polisens avhysning av en markockupation slutade med flera döda. Riksrätten i sig är i enlighet med landets konstitution, men den korta tid Lugo fick på sig att förbereda sitt försvar – mindre än ett dygn – anses av få vara rimlig. Anklagelser har också förts fram om att de händelser som föregick riksrätten skulle vara riggade.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu