Fria Tidningen

Flera svenska aktivister gripna på Västbanken

Inom loppet av två veckor har fyra svenskor arresterats på Västbanken. Hårdare tag mot utländska aktivister är en medveten strategi från Israels sida, menar Christina Hansen, som själv greps i samband med en demonstration.

– Det är en ny skrämseltaktik från den israeliska staten som har infört nolltolerans mot aktivism med väldigt stränga straff som följd, säger Christina Hansen som är medlem i organisationen ISM, International Solidarity Movement. För två veckor sedan blev hon själv gripen av israelisk militär när hon protesterade mot att palestinier inte tillåts beträda den centrala gatan Shuhada Street i staden Hebron på Västbanken.

– Vi var 35 kvinnor som hade klätt ut oss i traditionella palestinska kläder för att protestera mot Israels apartheidpolitik när soldaterna kom för att förhindra oss att gå på gatan, säger Christina.

Hon är inte ensam om att bli arresterad. Senast i torsdags förra veckan greps tre svenska aktivister från ISM av israeliska myndigheter när de protesterade mot att israelisk militär beslagtog vattentankar från en beduinby i Jordandalen. Svenskorna sattes i förvar i 30 timmar och fick sedan betala 6 000 kronor i borgenssumma, de dömdes även till 45 dagars inreseförbud till Västbanken.

– Vi blev chockade av det hårda straffet. Det finns fall där aktivister faktiskt har utsatt poliser för våld och blivit friade och vi tycker att det här tyder på en medveten strategi från Israels sida, säger Christina Hansen.

Hon menar att det tidigare varit svårt för aktivister att komma in till Västbanken men att det nu är relativt lätt att få inresetillstånd, däremot har det blivit hårdare tag mot aktivism som bedrivs på plats. Något som påverkar organisationer som ISM negativt.

– Det blir en ekonomisk fråga för oss eftersom vi inte kan betala advokatkostnader. Vi kan därför inte utföra vårt arbete på samma sätt som vi gjort tidigare eftersom vi inte kan riskera att bli arresterade, säger hon.

På Utrikesdepartementet kan man inte svara på om läget för aktivister på Västbanken har förändrats.

– Det är en fråga ni får ställa till aktivisterna själva, det är ingenting som UD tagit ställning till, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu