Fria Tidningen

Saudiaffären testar den svenska demokratin

Sveriges planer på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien har mött hård kritik eftersom Sverige ställer sig på förtryckarnas sida mot de som kräver demokrati i Saudiarabien, Bahrain och i hela regionen. Men det militära samarbetet med Saudiarabien attackerar även den svenska demokratin, och frågan är om medborgarna kommer att få svar på alla frågor.

Det har varit intensiva veckor för Sveriges vapenexportansvariga myndigheter och politiker. Statistiken för 2011 – som visar att Sveriges export till diktaturer som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten ökat stort – hann knappt landa innan Sveriges radios Ekotredaktion avslöjade att Sverige genom hemlighetsmakeri och bulvanbolag har smidit planer på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Den folkliga och mediala upprördheten över att Sverige bistår en totalitär diktatur med såväl vapen som vapenbyggarexpertis har inte minskat av att Sten Tolgfors och försvarsforskningsmyndigheten FOI skyllt på varandra i stället för att ge klara besked på vad som har hänt.

Det svensk-saudiska militära samarbetet utgör ett hot mot demokratin i Sverige, menar Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds Universitet. Hemligstämplandet, som enligt Agrell varit så omfattande på begäran av saudierna, står i konflikt med möjligheten till demokratiskt ansvarsutkrävande.

– Det uppstår en slags gruppgemenskap med saudierna, och det tror jag är oerhört farligt i en demokrati. Det är en anti-demokratisk kraft som släpps lös, säger han till Svenska Dagbladet.

Nu är det upp till den svenska demokratin att lösa knutarna och avgöra hur mycket sanning som ska se ljuset. I torsdags beslutade riksdagens konstitutionsutskott, KU, att påbörja granskningen av det militära samarbetet. Tidigast i höst påbörjar KU utfrågningarna av ministrarna och ett slutligt betänkande kan dröja till 2013. Det är långsammare än vad Anna Ek, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, hade önskat.

– Jag är orolig för att KU:s granskning lämnar mycket tid för de ansvariga att sopa igen spåren efter sig.

Samtidigt tror Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, att KU kommer att nå svaren på de viktigaste frågorna: hur bulvanbolaget SSTI, som skulle sköta kontakterna med den saudiska regimen, har finansierats; och hur mycket som försvarsdepartementet känt till. Försvarsministern har hittills hävdat att det är FOI – som står under försvarsdepartementet – som ensamt agerat ansvarslöst, något som flera tidigare chefer och tjänstemän på FOI tillbakavisat.

Men Anders Lindberg litar inte på att KU kommer att nå ända fram. Både regeringspartierna och de rödgröna kan ha mycket att förlora på att alla fakta i Saudiaffären kommer fram, menar Lindberg, som även misstänker att kommunikationerna mellan de högst uppsatta har skett muntligt. Det är också ett välkänt problem att tjänstemän och politiker kringgår den svenska offentlighetsprincipen genom att inte skriva ner de känsligaste besluten och samtalen.

Därför har Anders Lindberg, precis som statsvetarprofessorn Ulf Bjereld och Dagens nyheters ledarsida, krävt en oberoende utredning för att söka svaren. Sådana typer av utredningar tillsattes efter till exempel Göteborgskravallerna 2001 och tsunamin 2004. Inget riksdagsparti jobbar för en liknande utredning i Saudiaffären.

Eftersom regeringen inte har majoritet i riksdagen så skulle oppositionen kunna tvinga fram en utredning, påpekar Anders Lindberg. Men Socialdemokraterna, som slöt det ursprungliga militära samarbetsavtalet med Saudiarabien 2005, har inte visat något intresse.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson säger att hon välkomnar en oberoende utredning, men menar att den nuvarande riksdagen, där en majoritet i princip stödjer den nuvarande vapenexportpolitiken, inte lär kunna enas om formerna för en sådan utredning.

I maj förra året, då den arabiska revoltvågen hade väckt motstånd mot svensk vapenexport till diktaturer, enades de borgerliga partierna och Socialdemokraterna om att begära att regeringen föreslår en ny lag ”i syfte att skärpa exportkontrollen gentemot icke-demokratiska stater”. Förhoppningen var att det skulle gå snabbt, men över tio månader senare finns inga konkreta resultat. Nu säger handelsminister Ewa Björling att regeringens direktiv till en utredare, det första steget mot en ny lag, kommer snart.

Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ställde sig utanför överenskommelsen, och Åsa Romson sätter inte stort hopp till det så kallade demokratikriteriet. Vapenexportlagen sätter redan idag tydligt fokus på att vapen inte bör exporteras till stater där mänskliga rättigheter kränks eller där krig förs. Romson menar att det är tillämpningen av lagen, och hela kulturen kring vapenexport, som måste förändras.

– Det behövs en större reformering än att bara sätta in ordet demokrati.

Igår publicerade Expressen nya uppgifter om att handelsminister Ewa Björling försökt sälja in ett stort övervakningssystem till Saudiarabien som enligt tidningens anonyma källor skulle användas för att övervaka och attackera inhemsk opposition.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

KD försenar slopat steriliseringskrav

Imorgon väntas riksdagen besluta att vänta ett år med att stoppa det hårt kritiserade steriliseringskravet vid juridiskt könsbyte. Så lång tid tar det att göra alla ändringar på ett juridiskt korrekt sätt, menar regeringen. Men transpersoner avfärdar argumentet och säger att fler personer nu kommer tvångssteriliseras.

Fria Tidningen

Ny vapenexportlag riskerar att bli försenad och tandlös

Regeringen beslutade förra veckan hur arbetet med att ta fram en ny vapenexportlag ska se ut. En parlamentarisk kommitté ska utreda frågan i två och ett halvt år, och hälften av ledamöterna utgörs av socialdemokrater och moderater – uppgifter som möter kritik från Svenska freds.

Fria Tidningen

Global aktionsdag inför Rio-mötet

I morgon, tisdag den 5 juni, firas Världsmiljödagen. Motståndare till ”den gröna ekonomin” - som kan få sitt genomslag på miljötoppmötet i Rio som börjar den 18 juni - passar på att ordna en global aktionsdag. En av organisatörerna i Sverige är Ellie Cijvat på Jordens vänner.

Fria Tidningen

Missvisande statistik om sexuell exponering på nätet

”En av fem unga exponerar sig sexuellt på nätet,” var Dagens nyheters förstanyhet i söndags. Nyheten saknar grund, menar Jan Strid, lektor på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet.

Fria Tidningen

Nya beteskrav kan ge kortare utevistelse

Jordbruksverket vill ändra beteskraven för mjölkkor, för att göra de mer flexibla. Djurens rätt menar att det skulle främja mjölkindustrins vinstintressen, på bekostnad av kornas välmående.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu