Skånes Fria

De vill stoppa Nato

I april åker fredsaktivister från hela Europa till Natos högkvarter i Bryssel för att delta i aktionen ”Nato game over”. Malmöborna Andrea Pettersson och Fredrik Nilsson åker med, bland annat för att belysa Sveriges roll i Nato.

Tanken är att göra en humanitär intervention, för att skydda civila från Nato, eftersom man menar att Natos aktiviteter hindrar civila lösningar.

– Vi hoppas visa att Nato är en kontroversiell allians och att det finns ett aktivt motstånd mot dess krig och upprustning. Vapen har ingen plats i humanitära insatser, säger Fredrik Nilsson.

– Det är extra viktigt att trycka på för fredliga interventioner efter det som hänt i Libyen och under den arabiska våren, säger Andrea Pettersson.

Aktionen den första april kommer att bedrivas icke-våldsligt i form av civil olydnad i anslutning till Natos högkvarter i Bryssel. Ett syfte är att uppmärksamma och påverka Natos kommande toppmöte i maj. Aktivisterna vill trycka på för en avveckling av kärnvapnen i Europa.

På ett svenskt plan vill Ofog sätta fokus på Sveriges roll i Nato. Sverige är inte medlem, men ingår i Natos grupp ”Partnership for peace”.

– Sverige gör samma saker som vi skulle ha gjort om vi hade varit med i Nato. Våra vapen och vår militär följer Natostandarden och insatserna i Afghanistan är genom Isaf, som Nato ju leder. Genom övningar och vapenförsäljning till Nato är Sverige i praktiken en väldigt integrerad del, säger Fredrik Nilsson.

– Sverige är så tätt inblandat i allt som Nato gör att jag tycker att det är min plikt att åka med till Bryssel. Vi är i princip med, och det är skönt att kunna belysa det i Sverige. Eftersom vi inte är med på pappret än, finns det en liten chans att vi inte blir det heller, säger Andrea Pettersson.

För dem är Nato ett av de viktigaste målen för fredsaktivism. Andrea Pettersson är framför allt kritisk mot organisationen eftersom hon menar att den driver USA:s agenda.

– Nato har kärnvapen i hela EU. Ju mer man rustar upp, som Nato gör, desto större risk är det för oroligheter, säger hon.

Hur försvarar ni att ni bryter mot lagen, genom civil olydnad?

– Jag brukar nämna de gamla exemplen, som kvinnosaksrörelsen, medborgarrättsrörelsen i USA och antiapartheidrörelsen i Sydafrika. Det viktigaste är inte att följa lagen, utan att ha en bra lag, säger Andrea Pettersson.

– I den demokratiska utvecklingen har civil olydnad varit en sund del, genom att man öppet brutit mot lagen och tagit konsekvenserna. Jag vill inte rätta mig efter korrupta lagar, utan långsamt skapa det samhälle som jag vill ha. Jag tycker inte att jag kan rättfärdiga mina handlingar med att jag följer lagen, utan att jag måste ta ansvar själv, säger Fredrik Nilsson.

Han är försiktigt optimistisk om framtiden.

– Det känns som om motståndsrörelserna mot det rådande systemet växer stort i Europa och att det kan bli en ganska stor aktion i år. Nato är en tuff nöt att knäcka men jag tror att vi är på väg, säger han.

Fakta: 

Ofog och civil olydnad

Nätverket Ofog har varit aktiva i Sverige i omkring tio år. Ofog kämpar för nedrustning, internationell solidaritet och en rättvis fredlig värld.

Civil olydnad är enligt Wikipedia ”en form av aktivism som går ut på att öppet och utan våld bryta mot en lag eller vägra att följa vissa myndighetsbeslut samt att vara beredd att ta konsekvenserna av handlingen”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu