Välj mellan pest och kolera | Fria.Nu

Synpunkten


Mattias Gardell
Fria Tidningen

Välj mellan pest och kolera

I årets amerikanska presidentval kommer en stridsfråga gälla hur supermakten bör hantera arvet efter George W Bushs globala krig mot terror. Obama som gick till val på att avveckla kriget har som president expanderat dess ramar, men är betydligt mer diskret än sin föregångare. Bush kryddade sina tal om kriget mot ondskan med bibliska referenser och annonserade öppet sina brott mot folkrätten, legaliseringen av tortyr och illegala angreppskrig.

Obama ersatte akronymen GWOT (Global War on Terror) med tystnadens doktrin, ökade outsourcingen av hemliga tortyrcentraler, legaliserade fängslanden utan rättslig prövning, vidgade bruket av utomrättsliga avrättningar och har i strid med folkrätten angripit fler länder än Bush, men utan att öppet förklara krig. De flesta krigshandlingar begicks genom fjärrstyrda drönare, vilket har den dubbla fördelen att de inte riskerar amerikanska soldaters liv och sällan dominerar löpets rubriker. Samtidigt som Obama går till strategisk reträtt i Irak och Afghanistan och talar om en ny början baserad på ömsesidig respekt istället för amerikansk dominans säkrar han de facto kontroll över regionen genom hemliga drönarbaser i Pakistan, Saudiarabien, Djibouti, Etiopien, Seychellerna och Libyen.

Hur ser alternativet ut? De tre republikanska frontkandidater som tävlar om att få utmana Obama omger sig med rådgivare ur den antimuslimska miljö som informerade Breivik. ”Vi måste definiera fienden”, sade Rick Santorum. ”Vi är inte i krig mot terror. Vi är i krig med islamisk extremism”. Sanotrum stöds av de antimuslimska ideologerna David Horowitz och Frank Gaffney och blandar återkommande samman islamiska extremister med världens muslimer. Enligt Santorum står USA allena inför den sista striden. ”Europa kommer inte att kämpa med oss, ty det kommer inte att finnas något Europa kvar”, endast ”Eurabia”. Europa har gått i den multikulturella fällan. ”De föder inte längre barn. De går inte i kyrkan. De har övergett skeppet” och “de hatar oss för att vi står [för] att kristendom är en god sak, en kultur värd att kämpa för”.

Lösningen? USA måste byggas på biblisk sanning och Europa evangeliseras. Det hån kristna utsätts för i Eurabia gynnar väckelsen ty ”kristendomen har alltid blomstrat då den förföljts: martyrernas blod befruktar Kyrkan”. Om ”islam”, som Santorum talar som vore den ett levande väsen, ”inte gör eftergifter”, ”måste vi utrota (eradicate)”. Hur detta ska gå till framgår inte, endast att ”det kommer bli ett långt krig”. Newt Gingrich stöds av Robert Spencer och Pamela Geller från Stop Islamization of America och hävdar att den primära fienden inte är terrorism utan smygislamiseringen av väst. ”Smygjihadister använder politiska, kulturella, sociala, religiösa, intellektuella verktyg, våldsjihadister använder våld” men de delar samma mål: västvärldens undergång. ”Islamister har skäl att förinta väst - och det har inget att göra med Gitmo, Israel, karikatyrer, eller något annat vi hittar på för att bortförklara deras bestialitet (savegery). Utifrån en välgrundad tolkning av islams lära tror islamister att de beordrats av Allah att döda, omvända eller förslava alla som inte följer sharia”.

Militära operationer utomlands måste därför gå i tandem med slag mot den inre fienden. Gingrich stödjer lokala förbud mot moskéer, koranskolor och sharia och har föreslagit ett federalt shariaförbud. Även om han tillbakavisat tesen att Obama är smygmuslim, hävdar han Obamas främmande natur: ”Tänk om han (Obama) är så bortom vår fattningsförmåga att du måste känna till kenyanskt antikolonialt beteende för att börja förstå hans handlingar?”

För att slippa mjukisstämpeln deklarerade Mitt Romney nyligen att ”sharia inte får tillämpas” och utsåg Walid Phares, veteran från den högerkristna milis som utförde massakrerna i Sabra and Shatila och som anses extrem även bland rabiata antimuslimer, till sin rådgivare.

Vem skulle du rösta på?

Fakta: 

<h2>Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap, är fristående krönikör för Fria Tidningen.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Boka en äventyrsresa till Husby

Enligt den kulturalistiska logiken är Förortens problem inte politiskt utan beror på invånarnas kulturella särart. Men det strukturella våld som drabbar Norrlands inland inramas inte av skuldbeläggning av de utestängdas kultur och hudfärg, skriver Mattias Gardell.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

SD:s ökning är vänsterns fel

Sverigedemokraterna fortsätter att öka. Enbart i United Minds opinionsmätning som publicerades i veckan backar SD och stannar på 9,7 procent. Det ändrar inte på faktum: Sverigedemokraterna tycks ha befäst sin ställning som landets tredje största parti.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Ett annat elfte september

Den 11 september är ett epokgörande datum. Inte endast den 11 september 2001 som sägs rättfärdiga det krig mot terror som ännu inte tagit slut och den 11 september 1973 då Augusto Pinochet med amerikanskt stöd genomförde den militärkupp som sällade Chile till Latinamerikas många högerdiktaturer under Det kalla kriget. Mindre uppmärksammat, men inte nödvändigtvis mindre omvälvande, är den 11 september 1609 – ett viktigt datum i folkmordens historia, förbundet med Europas första rasstat.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu