Fria Tidningen

Hotades för anonym rapportering om Syrien

Att rapportera om våldet i Syrien kan vara farligt, även om man befinner sig i Sverige. Aktivisten Bassam al-Baghdady och hans hustru hotades nyligen till livet. Hon har i dag isolerat sig i hemmet och han bär ett överfallslarm vart han än går.

Bassam al-Baghdady har under snart ett års tid spridit information om protesterna mot Syriens president Bashar al-Assad. Genom Twitter-kontot @SyrienNyheter och olika grupper på Facebook har han rapporterat statistik över döda, länkat till amatörvideor från demonstrationer och samordnat protester i Sverige.

Från början var även hans hustru aktiv, men efter att paret fick ett anonymt hot i brevinkastet i början av december orkar hon inte längre.

– Hon är helt utslagen. Hon vill inte lämna lägenheten och har valt att studera på distans. Vi har installerat larm hemma och själv bär jag alltid den här, säger Bassam al-Baghdady och visar ett litet svart överfallslarm under tröjan.

Paret hade då aldrig gått ut med sina riktiga namn. De hade förföljts på internet, men när hoten förflyttade sig till deras egen lägenhet förändrades allt. Någon visste om vilka de var. Hustrun, som ursprungligen kommer från Syrien, flyttade till Sverige för ett år sedan. Personerna bakom brevet gjorde tydligt att de vet vilka hennes familj är.

– Hennes bror greps och torterades redan i somras. De sköt honom i foten så att han inte skulle kunna demonstrera mer. Som tur är kan familjen flytta runt och gömma sig, men alla har inte den möjligheten, säger Bassam al-Baghdady.

Han är säker på vilka som ligger bakom hoten.

– Det är bara den syriska ambassaden som har resurserna till det här. Visst, det är möjligt att det rör sig om vanliga regimtrogna syrier, men jag tror inte att de har tillräcklig ork eller tid. Vi har bytt bostad, men de har ändå hittat oss.

Den syriska ambassadören i Stockholm vill inte kommentera händelsen, men en pressekreterare avfärdar det hela och säger att det inte är första gången det kommer sådana anklagelser.

Syriska diplomater har dock varit i blåsväder förr. I somras varnade brittiska utrikesdepartementet en syrisk diplomat efter anklagelser om att syrier förföljts i landet. Enligt Amnesty har syriska diplomater i ytterligare sju länder gjort sig skyldiga till liknande trakasserier. I en rapport skriver Amnesty att detta antagligen bara är toppen på ett isberg.

Bassam al-Baghdady har anmält hotet till säkerhetspolisen. Säpo vill inte uttala sig om det enskilda fallet.

– Tyvärr är det inte helt ovanligt att sådant här händer. Vi vet att det är ett tjugotal länder som ägnar sig åt flyktingspionage i Sverige, men vi berättar aldrig vilka länder det rör sig om, säger Sirpa Franzén, pressekreterare hos Säpo.

Dagen efter att Fria Tidningen träffade Bassam al-Baghdady bestämde han sig för att gå ut med sitt riktiga namn.

– Jag blev övertalad om att det är det bästa. De som hotar oss vet ju redan vilka vi är, så det är bra om andra också vet det, säger han.

När han får frågan om engagemanget är värt alla problem tänker han efter en lång stund.

– Det är det. Om något skulle hända mig skulle det väcka uppmärksamhet och rikta ögonen mot Syrien. Jag har hela säkerhetsväsendet i Sverige bakom mig, men i Syrien blir människorna slaktade av staten.

Fakta: 

Konflikten i Syrien

Protesterna i Syrien riktar sig mot den sittande presidenten Bashar al-Assad. Han har suttit vid makten sedan 2000 då han tog över sin far Hafez al-Assad, som var Syriens president från 1971.

Den första stora demonstrationen ägde rum i staden Dar'a den 15 mars 2011. Sedan dess har mellan 5 000 och 7 000 personer dött, enligt beräkningar från FN bland andra.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Integration i rullning

Stockholm har fått ett nytt fotbollslag: RWS Rosa United. ”Man har väldigt roligt här”, säger Brans Ahmed Alhamed från Syrien. Vi var med på premiärträningen.

Stockholms Fria

Syriska flyktingar får vänta på psykologhjälp

Kriget i Syrien skapar trauman som ofta blossar upp när de drabbade hamnar i trygghet. I Sverige får alla som flyr från Syrien stanna, men väntetiderna för att få psykologisk hjälp är långa och någon beredskap för att bemöta dessa människors behov finns inte.

Fria Tidningen

Sverige stoppar avvisningar till Syrien

På måndagen beslutade Migrationsverket att stoppa alla ut- och avvisningar till Syrien. Enligt myndigheten har säkerhetssituationen i landet kraftigt försämrats de senaste dagarna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu