Fria Tidningen

Olart om tvångssteriliseringar

Det råder oklarhet om det finns en överenskommelse mellan regeringspartierna att kravet på tvångssterilisering vid könskorrigering blir kvar. På torsdagen sa flera riksdagsledamöter till TT att Kristdemokraterna lyckats få med sig regeringspartierna i en överenskommelse om att frågan är juridiskt komplicerad och måste utredas vidare. Skarp kritik riktades under torsdagen mot socialminister Göran Hägglund (KD) och regeringen. ”Regeringen väljer att fortsätta kränka transpersoners mänskliga rättigheter”, skriver RFSL i ett pressmeddelande. “Regeringen prövar verkligen riksdagens tålamod”, twittrade riksdagsledamoten Fredrik Federley (C).

Men sent på torsdagskvällen tillbakavisade hbt-minister Erik Ullenhag (FP) uppgifterna.

– Det finns ingen uppgörelse mellan allianspartierna om att skjuta på frågan om att avskaffa tvångssterilisering utan vi tycker fortfarande olika, sade Ullenhag till TT.

– Det pågår ett beredningsarbete inom regeringskansliet och från Folkpartiets sida driver vi på för att vi ska avskaffa tvångssteriliseringar vid könsbyte och det är något som jag har drivit på som hbt-minister också.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu