Fria Tidningen

”Mediernas skildring ger oftast en förvrängd bild av antirasister”

I lördags fylldes Stockholms innerstad av demonstranter. På ena sidan stod cirka 500 personer från den svenska extremhögern och på den andra över 1 000 antirasistiska motdemonstranter. Pia Ortiz, talesperson för Stoppa Nazismen – aktivt ickevåld, SNAIV, är nöjd över demonstrationen men tycker det är tråkigt att medierna bara fokuserar på våldet.

I lördags stängdes en stor del av Stockholms innerstad av och gatorna fylldes av demonstranter. På ena sidan stod högerextrema Svenskarnas parti, Nationaldemokraterna och Nationell ungdom under parollen ”Stoppa svenskfientligheten”. På den andra sidan ett stort antal antirasistiska nätverk och rörelser. En av dem var Stoppa nazismen – aktivt ickevåld, som brukar demonstrera mot Salmemarschen som har anordnats varje år sedan 2000. Den högerextrema demonstrationen 10 december ersätter Salemmarschen och SNAIV har därför tagit sig in till Stockholm.

– Jag är glad att vi slipper marschen i Salem i år, men samtidigt är det inte bättre att de får en ny arena, mitt i stan. Min dröm är att vi skulle slippa demonstrera, säger Pia Ortiz, talesperson för SNAIV.

Hon och ett 40-tal personer stod på rad vid Skeppsbron, längs den högerextremistiska demonstrationens marschväg. De höll upp minnesark av 21 av de personer som mördats av nazister i Sverige sedan 1980-talet.

– Många kom fram och skrek åt oss. ”Vet hut”, skrek de till de äldre kvinnorna som deltog och så skanderade de att vi var för svenskfientligt våld. Det var lugnt och inte en enda incident. Men det är inte roligt att stå en meter ifrån nazister. Det är obehagligt, säger hon.

SNAIV har som motto att inte bruka våld och det är heller inte okej med verbala påhopp.

– Vi tar inte in personer som vill vara anonyma och vi träffar dem alltid först så att vi kan prata med dem om ickevåld och om hur vi agerar under en demonstration. De som ska stå hos oss får tänka efter först om de klarar av att stå tysta en meter ifrån nazistdemonstranter. De som inte gör det brukar säga det innan, och deltar inte.

Vad tänker du när du står där?

– Jag tänker att jag har gjort det här i så många år nu. Och kan det aldrig ta slut? Det är inte att behöva stå en meter ifrån nazisterna som är jobbigt i sig utan att själva fenomenet fortlever varje år och att rasismen växer. Det är ledsamt.

Förutom SNAIV deltog också kampanjen ”Vi är 94%”– som syftar till alla de människor som gick till valurnorna men inte röstade på Sverigedemokraterna. De samlades i Kungsträdgården klockan tolv där det hölls tal och spelades musik. Theo Karlsson är talesperson för kampanjen, som är ett samarbete mellan bland andra Stockholms antirasistiska kulturförening, Syndikalistiska ungdomsförbundet och Socialistiska partiet.

– Efter att vi varit i Kungsträdgården gick vi till Raoul Wallenbergs torg där demonstrationen upplöstes. Det var två personer som räknade alla och fick ihop det till ungefär 1 500 personer.

Många av demonstranterna fortsatte sedan vidare mot Gamla stan, till Mynttorget, där den högerextrema demonstrationen höll till.

– Jag gick dit och var med till en början. Det var flera som hade visselpipor och det var folkmusiker som var på plats och personer som visade sitt missnöje med nazisterna. Det var en bred uppslutning och god stämning, säger Theo Karlsson.

Utanför riksdagen samlades också bland andra rörelsen Brittans damgympa, Aktion mot deportation Stockholm och Ljudiska konspirationen, som med vuvuzelor, visselpipor och överfallslarm genomförde en bullerblockad. Enligt Diana Sundin, presstalesman på Polisen i Stockholm, var det cirka 450–500 högerextrema demonstranter på plats. Motdemonstranterna är hon lite osäker på.

– I början hörde jag att det rörde sig om 300 personer, men det tillkom ju nytt folk hela tiden. Det stod folk vid Riksdagshuset och folk som trängde sig fram på Västerlånggatan.

Jag har hört att det kan röra sig om över 1 000 motdemonstranter. Kan det stämma?

– Ja, det var väldigt många och det kan tänkas att den siffran stämmer.

Diana Sundin berättar att hon själv stod på Mynttorget under demonstrationen.

– Högerdemonstranterna höll tal och marscherade sedan ut till Riddarholmen, och det gick lugnt till. Vänsterdemonstranterna och andra kastade brinnande föremål och flaskor, men mina kollegor var bra och professionella och höll ställningarna.

Hon berättar att några personer greps för misshandel och att tre personer skadades under dagen. En kvinna fick sin fot påkörd av en polisbil, när den skulle backa.

– En fick glas i ögonen men jag vet inte om det var en av med- eller motdemonstranterna. En fick en flaska i huvudet och det visade sig vara två av högerdemonstranterna som blivit osams.

Pia Ortiz tycker att deras demonstration gick bra men är ledsen för hur medierna har speglat lördagens demonstrationer.

– Jag hoppas att folk förstår att det är nazisterna som står för våldssidan, med en ickedemokratisk våldsideologi. Mediernas skildring ger oftast en förvrängd bild av att antirasister alltid använder sig av våld. Det ger en orättvis bild. Det finns en mängd positiva ickevåldsinitiativ, men det är ett litet fåtal personer som använder sig av mindre lämpliga sätt som uppmärksammas i medierna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu