Ny rapport kritiserar vapenexport | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ny rapport kritiserar vapenexport

EU:s regler för vapenexport måste skärpas. Det slås fast i Lessons from MENA, en rapport framtagen av forskare och ett tjugotal organisationer i Europa. Rapporten handlar om kontroll av vapenhandeln och avslöjar att flera EU-länder, även Sverige, har varit med och beväpnat stater i den så kallade MENA-regionen, Nordafrika och Mellanöstern. Europeiska vapenföretag ska bland annat ha leverat pansarvärnsvapen och helikoptrar till Libyen och Gaddafiregimen efter 2004 och Saudiarabien tillhör en av de större mottagarna av europeiskt krigsmateriel, däribland från Sverige.

– Vapenexport till auktoritära regimer i Nordafrika och Mellanöstern visar med all önskvärd tydlighet att kontrollen inte fungerar. Nu måste politiken skärpas på flera punkter, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och skiljedomsförbundet, som har varit med och tagit fram rapporten.

I rapporten föreslås att det ska läggas till ett särskilt kriterium i EU:s regler för vapenexport där hänsyn ska tas till styrelseskicket i landet.

Rapporten går att ladda ner som pdf på www.conflictresearchgroup.be.

Annons

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu