Fria Tidningen

Lundin aktivt i Etiopien under Bildts tid

Utrikesminister Carl Bildt har fått anklagelser om att inte vilja gå ut hårdare och kritisera fängslandet och åtalet mot de båda svenska journalisterna i Etiopien på grund av sina kopplingar till oljebolaget Lundin petroleum, som svenskarna var där för att granska. I SVT-programmet Skavlan förnekade Bildt att han skulle ha gjort några affärer med Etiopien under sin tid i bolagets styrelse mellan åren 2000–2006.

Men nu avslöjar Ekot att bolaget var aktivt i området under Bildts tid i styrelsen. I ett mejl till Ekot ska Lundin petroleum bland annat ha skrivit att styrelsen beslutade att investera i Etiopien år 2006 och gav i uppdrag till bolagsledningen att verkställa beslutet. I en delårsrapport från bolaget som beskriver tiden mellan 1 januari och 30 september 2006 skriver bolagets vd ”vi har också varit aktiva med att underteckna nya prospekteringslicenser i Vietnam, Etiopien och Kongo (Brazzaville)”. I en intervju med Ekot säger Carl Bildt att det säkert stämmer att man undertecknat prospekteringslicenserna om det står så, men på frågan om han själv var medveten om det säger han:

– Det är ju inte säkert att man gjorde det över huvud taget.

Till Expressen säger han att han blir felaktigt ifrågasatt eftersom det handlade om förberedande studier av landet, vilket man enligt honom gjorde av nästan alla länder som fanns.

– Ifrågasättandet är ju lite konstigt. Som jag sade, de hade ingen verksamhet i Etiopien när jag var där. Och de har inte haft någon verksamhet under senare år heller över huvud taget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu