Uppsala Fria

Rödgröna i Uppsala önskar mer miljöansvar

Utbyggnad av vindkraften och framtiden för Storvretaområdet – det är två frågor som planeras i kommunstyrelsen i Uppsala just nu. Vid ett sammanträde den 10 augusti yrkade de rödgröna på att se över kommunens planer på dessa områden och miljöaspekten var central i båda frågorna.

Förslaget gällande vindkraft gick delvis igenom medan de rödgrönas idéer kring stadsplanering i Storvreta fick avslag. Kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) tycker att avslaget visar på bristande miljöansvar.

– Man kan välja att styra mot en mer miljövänlig riktning för samhället, men de borgerliga gör inte det valet, säger hon.

Att det ska byggas nya vindkraftverk i Uppsala är redan bestämt. I den översiktsplan som finns idag ges förslag på möjliga områden för vindkraft, men stora delar av kommunens mark täcks av ett så kallat ”stoppområde”. Stoppområden definieras av försvaret och finns bland annat runt flygplatser.

De rödgröna vill undersöka möjligheterna att bygga inom dessa stoppområden och på så vis få mer yta för nya vindkraftverk. Dessutom vill de ta bort den begränsning som säger att privatpersoner endast får ha ett gårdsverk som förser hushållet med el. Det senare bifölls av den borgerliga majoriteten men att undersöka stoppområdenas potential för vindkraft fick avslag.

– Jag tycker det är ett tveksamt beslut av de borgerliga eftersom regeringen faktiskt håller på att undersöka möjligheten att minska stoppområdenas storlek, säger Maria Gardfjell.

Mohamad Hassan (FP), kommunalråd och tillika vice ordförande i kommunstyrelsen, har en annan syn på saken:

– Anledningen till att vi gav avslag var för att en ändring i översiktsplanen hade förhalat beslut om att börja bygga. Någon gång måste man sätta ned foten och gå vidare.

Vad gäller översiktsplanen för Storvreta har de borgerliga lagt fram förslag om att bygga ett köpcentrum i Fullerö. De rödgröna menar att detta kommer få konsekvenser i form av ökad biltrafik och sämre utveckling för Storvreta centrum, samt att det medför en klimatpåverkan som inte går att kompensera. De yrkade på att planförslaget ska utformas i enlighet med överordnade klimatmål vilket i så fall skulle innebära att förslaget om ett externt köpcentrum utgår. Istället ansåg de rödgröna att planen ska ta sin utgångspunkt i bostadsbygge.

– Storvreta är fantastiskt och har stora möjligheter att utvecklas. Med tåg tar det bara åtta minuter till Uppsala och om man utvecklade järnvägen skulle man kunna köra fler tåg, säger Maria Gardfjell.

Det handlar menar hon om hur människor vill bo i framtiden. Vill man bo där det inte finns några affärer? Eller skolor? Det gäller att planera för att skapa attraktiva områden.

Men de rödgrönas yrkande fick avslag. Enligt Mohamad Hassan stämmer det att Storvretas egna affärer hotas av ett nytt köpcentrum, men han anser inte att det är upp till politiker att bestämma var människor ska handla. Han säger också att det visst är möjligt att kompensera för den miljöpåverkan som den ökade biltrafiken medför, och att detta är de borgerligas avsikt. Men Maria Gardfjell är skeptisk till deras syn på kompensation.

– Moderaternas Cecilia Forss sade till UNT häromdagen att när köpcentret väl är byggt så kommer bilarna att vara mer miljövänliga än idag. Men om tio år kommer ju många av dagens bilar fortfarande vara i bruk. Det är lätt att säga saker som låter positivt, men man måste själv vara med och ta beslut som leder samhället i en mer miljövänlig riktning.

Vänsterpartiet kom även med ett eget yrkande till kommunstyrelsen om att bygga ett allaktivitetshus med kollektivt boende. Förslaget fick inte stöd från några andra partier och det vänsterpartistiska kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau tror det beror på att de har fastnat i traditionella idéer om kollektivhus.

– Vi vill prova något nytt och har sett att intresset för den här typen av boende finns hos ungdomar. Det är tråkigt att de andra partierna har fastnat i gamla tankebanor istället för att se möjligheten att diskutera med ungdomar om hur de vill bo och hur framtiden ser ut för dem, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rabies hos svenska fladdermöss

Att fladdermöss kan vara bärare av rabies har länge varit välkänt. Hittills har Sverige konstaterats rabiesfritt men att sjukdomen redan spritt sig till svenska fladdermöss kan inte uteslutas. Risken att människor smittas är dock oerhört liten.

Uppsala Fria

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu