Stockholms Fria

”Det är svårt att ta in det som hände”

SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet, håller kongress i centrala Stockholm kommande vecka – bara en dryg vecka efter terrordådet mot den norska syskonorganisationen. "Jag känner en stor sorg, men också en stor vilja till engagemang mot rasism", säger Emilia Bjuggren, ordförande för SSU Stockholm.

76 människor tvingades sätta livet till, varav 68 ungdomar från det norska SSU:s syskonorganisation Arbeidernes Ungdomsfylking, AUF, när en norsk man med högerextrema åsikter utförde två terrorattacker – den ena i centrala Oslo och den andra i samband med AUF:s kongress på Utöya – för en dryg vecka sedan.

Emilia Bjuggren, som nyligen blev heltidspolitiker för Socialdemokraterna i Stockholms stadshus, är ordförande för SSU i Stockholm.

Hon berättar att ovanligt många medlemmar har strömmat till partiet efter förra veckans tragiska händelser. Hur varaktig ökningen blir är ännu omöjligt att avgöra. Men uppenbart är att människor blivit berörda i hög grad.

– Klart att det påverkat en på det sättet att det skett en attack i vårt grannland. Människor kände folk som var där. Men det är väldigt svårt att ta in det som har inträffat, konstaterar Emilia Bjuggren som berättar att sorgen över det inträffade även övergått till beslutsamhet – både hos henne och medlemmarna – att motarbeta rasistiska strömningar i samhället.

– Vi har redan tidigare arbetat mot rasism. Men nu måste vi ta debatterna, och verkligen tala om rasism när det är rasism och inte låta fördomar flyga omkring i luften. Hatideologier och Sverigedemokraterna tillåter att rasismen normaliseras, säger Emilia Bjuggren som även upprördes av bilden som pressen gav direkt efter dådet:

– Vi har pratat mycket om när vi slog upp tidningarna på lördagsmorgonen, och att de kom fram till att det var al-Qaida-relaterat och hur tonen sedan förändrades.

Säkerheten inför den kommande kongressen kommer att höjas med anledning av dådet i Norge. Vilka som får tillträde till kongressalen ska till exempel kontrolleras hårdare.

SSU höll en ljusmanifestation för offren på Sergels torg i kväll, fredag.

Nicolas Ferreira och Arash Hakimnia arrangerar en demonstration i Humlegården i morgon, lördag 30 juli, mot främlingsfientlighet, rasism och hat. Det är en manifestation som är partipolitiskt obunden.

– Själva syftet är att det ska vara en motattack till händelserna i Norge, men demokratisk. För vem tycker inte att det var hemskt det som hände där. Det var ett direkt angrepp mot demokratin och ungdomsrörelserna, säger Nicolas Ferreira som understryker:

– Fokuset ligger just på ungdomsgrupperna. Vi har skapat ett forum för dem, och det har varit möjligt för att vi hållit oss neutrala. Det här är för stort för att hålla på och tjabbla politiskt om.

En av talarna på lördagens demonstration är Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ. Hon ifrågasätter bland annat den svenska självbilden.

– Vi i Sverige, Norden och Europa ser på oss som väldigt öppna och toleranta. Men det stämmer inte, säger Nordling Blanco, som menar att detta avspeglar sig på olika sätt – bland annat i migrationspolitiken, där det visar sig vilka som får och inte får stanna i landet.

– Det viktiga är att ta fram den politiska dimensionen och att signalera att rasism är ett brett och strukturellt problem. Och att den inte stannar bara vid de högerextrema uttrycken.

Sissela Nordling Blanco menar att det ur mediebilden efter dåden i Norge tonade fram en felaktig bild – nämligen att det högerextrema våldet är ett nytt, tidstypiskt fenomen.

– Men jag ser inget nytt i att nationella terrorister är ett hot mot demokratin. Rasism finns på ett strukurellt plan, det har vi kunnat se under en väldigt lång tid. Som vid Europas kolonisering av andra världsdelar, och det har Sverige varit en del av.


En tyst minut hölls på Sergels torg för offren i Norge under veckan. Kommande vecka anordnar SSU sin kongress i centrala Stockholm. Emilia Bjuggren, ordförande för SSU i Stockholm, säger sig nu vara än mer besluten att ta kampen mot rasismen. GUNNAR LUNDMARK/SvD/SCANPIX

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Efter dödshoten: Nu vill brevbärarna arbeta i grupp

Brevbärare har blivit så allvarligt hotade att Posten dragit in all brevutdelning till 1 300 hushåll i Flemingsberg.

Fruktansvärt beteende mot brevbärarna, tycker en boende. En överdriven åtgärd, anser en annan person i området. Beklagligt men nödvändigt, meddelar Posten.

Stockholms Fria

”De försöker splittra lokalsamhällen”

Fascistiska partiet Gyllene gryning i Grekland inspirerar nazister i Stockholmsområdet. Samtidigt som den antirasistiska rörelsen låser in sig i sociala medier. Expos tillförordnade vd Alexander Bengtsson skräder inte orden: ”Det är ett jävla käbblande om huruvida rasismen är strukturell eller beror på enskilda individers attityder.”

Stockholms Fria

Så lurade nynazisterna äldreboendet

Svenskarnas parti i Stockholm framställer det som en ädel handling mot pensionärerna på ett äldreboende. Men Stockholms Fria Tidning kan avslöja att det nazistiska sällskapet lurade in sig på Kungsgården i Upplands-Bro. ”Jag trodde att det var någonting kyrkligt”, säger samordnaren Ruth Donoso.

Stockholms Fria

”Ingen vill att björnarna ska behöva avlivas”

Ni känner igen dem: bilder på förföriskt söta björnungar. Skansens björnmamma Lill-Babs fick nyligen en kull. Men det som ser sött ut i dag har tidigare förvandlats till kött – eller björnskinnsfäll. "Det förekommer inte och har inte förekommit på Skansen", understryker zoologen Kenneth Ekvall.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu