Fria Tidningen

Hemlighetsmakeri mot hemlighetsmakeri

I mars avslöjade den brittiska tidningen Sunday times en lobbyingskandal i EU-parlamentet.

Journalisterna utgav sig sig för att vara en lobbyorganisation och frågade 60 parlamentariker om de ville agera rådgivare för firman mot en årlig ersättning på närmare en miljon kronor. 14 EU-parlamentariker tackade ja till att diskutera erbjudandet. Och fyra av dem tackade enligt tidningen ja till jobbet – och de dubbla rollerna som EU-parlamentariker och EU-lobbyist.

Avslöjandet ledde till en mediestorm och en intensiv debatt. EU utlovade reformer för att stävja lobbyisternas makt i EU och tillsatte en arbetsgrupp som väntas presentera sina rekommendationer innan juni är till ända.

Men arbetsgruppens möten sker bakom stängda dörrar och diskussionerna är hemliga, rapporterar Corporate Europe observatory, CEO, som ägnar sig åt att granska lobbyverksamheten i EU. Allmänheten har ingen möjlighet att yttra sig innan rekommendationerna fastställs.

”Det är tveksamt om detta är rätt metod,” skriver Olivier Hoedeman på CEO. ”Skandalen blottlade ett antal djupare problem i relationerna mellan parlamentariker och lobbyister [...] Utan en bredare debatt så är det osannolikt att parlamentet kommer att genomföra effektiva reformer.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Barack Obamas sjätte front

Ett amerikanskt obemannat flygplan fällde bomber över Somalia förra veckan, rapporterar Washington Post. Två personer ska ha skadats, båda beskrivs som ledare för den somaliska rebellgruppen al-Shabab.

Fria Tidningen

Danmark utvisar slavar och lagbrytare

I fredags röstade det danska folketinget (med 97 mot 7 röster) igenom en ny lag som säger att alla utlänningar som döms till fängelse i en dag eller mer, ska utvisas. Såvida det inte ”med säkerhet” strider mot internationella konventioner.

Fria Tidningen

Flykten till EU ska stoppas

EU-ländernas stats- och regeringschefer kunde under sitt möte i slutet på förra veckan inte komma överens om hur de skulle lösa sina inre ekonomiska problem. Toppmötet hittade däremot svar på hotet som uppfattas komma utifrån: migranter.

Fria Tidningen

Är du en indignado?

Termen ”indignado” myntades av spanska demonstranter som var indignerade över Spaniens nedskärningar och oförmåga att hantera ekonomi och arbetslöshet.

Fria Tidningen

”Den stora lögnen” om tysk kärnkraft

Aktivisten Marion Kuepker vill i samtal med Fria Tidningen nyansera världsnyheten om att Tyskland ska avveckla all kärnkraft inom elva år – en politisk överenskommelse som kom till efter massiva antikärnkraftsdemonstrationer förra helgen:

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu