Fria Tidningen

Otyglad organhandel drabbar fattiga kineser

En växande efterfrågan på organ i kombination med en stor brist på donatorer har gett upphov till en okontrollerad svart marknad i Kina. Den illegala organhandeln sker ofta via internet.

– En sökning på internet visar snabbt webbsidor där njurar säljs. Där finns också kontaktuppgifter till personer som kan skaffa fram dem. En ung kvinna som för vår räkning utger sig för att vara migrantarbetare från Hebei-provinsen i norra Kina ringer en man som uppger sig heta He, och som annonserar på en av webbplatserna.

– Jag är i behov av pengar. Vill du ha en kvinnas njure, frågar hon över telefonen.

He frågar om hennes ålder. Hon svarar att hon är 25 år gammal. Han svarar att det är självklart att de är intresserade av att köpa hennes njure.

He säger till henne att resa till staden Xuzhou i provinsen Jiangsu där någon kommer att möta henne vid tåget. Sedan ska hon genomgå en hälsoundersökning. Om det visar sig att hon är vid god hälsa kommer He att hitta en lämplig person som är i behov av en transplantation.

Mannen säger att han kan betala motsvarande 300 000 kronor – vilket är ett tvivelaktigt erbjudande – eftersom de flesta njurar i Kina säljs för kring motsvarande 100 000 kronor. Han lovar också att föra över pengarna till henne innan operationen.

1,5 miljoner kineser beräknas vara i behov av organtransplantationer varje år, men endast 10 000 personer får årligen möjlighet att genomgå en transplantation. Samtidigt har statliga riktlinjer lett till att allt färre organ finns tillgängliga för transplantation. År 2007 förbjöds transplantationer från levande donatorer i Kina, med undantag från makar och släktingar.

Dessutom är få kinesiska medborgare villiga att donera organ efter sin död, vilket också ökar klyftan mellan utbud och efterfrågan.

I april rapporterade Southern Weekend, en tidning i Guangzhou-provinsen i södra Kina, om Hu Jie, en migrantarbetare från provinsen Hunan som beslutat att sälja sin njure för att kunna betala av sina skulder.

Hu ändrade sig dock strax före operationen, men då hade hans mobiltelefon, id-kort och andra tillhörigheter beslagtagits. Han fick veta av människosmugglare att han inte skulle tillåtas lämna staden förrän operationen hade genomförts.

I artikeln beskrevs ett illegalt nätverk och dess verksamhet.

– Den illegala organhandeln är utbredd i Kina. Det finns en stark efterfrågan, säger Zheng Xiaojun, som arbetar på advokatbyrån Tian Run Hua Bang.

I årtionden har Kina, som avrättar fler människor årligen än något annat land, använt organ från avrättade fångar, trots internationella fördömanden. Den kinesiska tidningen China Daily rapporterade 2009 att 65 procent av alla transplanterade organ kom från avrättade fångar.

Kinas hälsodepartement meddelade nyligen att de ska ta itu med sjukhus som utför transplantationer under oklara omständigheter. Följderna kan bli böter eller att avdelningar tvingas stänga och att personal stängs av från sitt arbete.

Den kinesiska regeringen har börjat genomföra reformer för att få igång fler lagliga organtransplantationer. I slutet av året kommer kinesiska medborgare att ges möjlighet att registrera sig som organdonatorer i samband med att de lämnar in en körkortsansökan. Regeringen överväger också att införa ekonomiska incitament för att uppmuntra till donationer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Avslöjande om tvångsarbete vid kinesisk fabrik

Nyligen fritogs en grupp utvecklingsstörda män som sålts som slavar till en fabrik i provinsen Xinjiang. Fallet belyser den mörkaste baksidan av den snabba ekonomiska utvecklingen i Kina – den fortsatta förekomsten av modernt slaveri.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu