”Sverige har hittat ett sätt att i det tysta stödja en diktatur” | Fria.Nu

Fördjupning


Christopher Holmbäck
Fria Tidningen

”Sverige har hittat ett sätt att i det tysta stödja en diktatur”

Både Saudiarabien och Sverige tjänar på det militära samarbetet och vapenförsäljningarna till kungadömet, säger den saudiske professorn Madawi al-Rasheed. Svenska vapenföretag gynnas av att ingen i Saudiarabien ställer frågor, och saudierna får hjälp att i tysthet förtrycka sitt folk.

– Det finns ingen politisk oenighet om situationen i Saudiarabien, till exempel om bruket av dödsstraff.

Så motiverar försvarsminister Sten Tolgfors varför Sverige fortsätter och fördjupar Sveriges militära samarbete med Saudiarabien. Men Madawi al-Rasheed håller inte med.

– Med all respekt för den svenska försvarsministern, så tycker jag att det är bättre att lägga hycklandet åt sidan och berätta verkligheten för folk – att detta är militära kontrakt som inbringar stora pengar. Det handlar inte om mänskliga rättigheter eller om dödsstraffet, det är bara trams att försöka flirta med sådana idéer.

Madawi al-Rasheed är professor i antropologi vid King’s College i London och har forskat länge kring saudisk historia, samhälle och politik. Tolgfors ord upprör henne.

– Hur vet han att det råder konsensus kring dödsstraffet i Saudiarabien? Ett kännetecken för auktoritära regimer är att de inte tillåter opinionsundersökningar. Vi vet inte vad saudier tycker och vill, eftersom ingen kommer på tanken att fråga dem. Allting styrs från toppen.

Så vad handlar det militära samarbetet om, enligt dig?

– Vapenaffärerna är extremt viktiga för Saudiarabien. Alla affärer som görs med andra länder än Storbritannien och USA får avsevärt mindre uppmärksamhet i västerländsk press. Därför har saudierna jobbat hårt det senaste decenniet för att få militär träning och krigsmateriel från andra länder, som Sverige, Kina, Indien och Ryssland.

– Dessa länder försöker i det tysta, bortanför den internationella blicken, spela en understödjande roll. Det är troligtvis därför Sverige är involverade i detta.

Västerländska företag söker medvetet affärer i slutna länder, berättar hon.

– I Saudiarabien finns inget parlament som kan ställa frågor om hur pengar används, det finns inga offentliga processer och inga former för ansvarsutkrävande – från en västerländsk synpunkt är detta ett idealt förhållande eftersom de inte blir ifrågasatta. Marknaden ligger vidöppen och företagen kan i princip sälja så mycket som deras nationella lagstiftningar medger.

Sveriges regering säger att vi samarbetar militärt med Saudiarabien för att de är en viktig allierad i kampen mot terrorismen. Men al-Rasheed menar att Saudiarabien, som styrs av sunnimuslimer, inte bekämpar, utan skapar terrorism.

– Terrorismen är en välmående bakteriehärd i Saudiarabien. För att ta ett exempel: den saudiska regimen sponsrar och för befäl över religiösa grupper som pratar om att döda otrogna – inte i Väst, utan andra muslimer. I Bahrain finns det just nu saudiska grupper, som lyfter lön från den saudiska staten, som ränner runt och lägger upp Youtube-videos och tjatar om otrogna som inte är några andra än shiamuslimer i Bahrain.

I själva verket, säger Madawi al-Rasheed, bidrar allt militärt stöd till Saudiarabien till att bekämpa oppositionella.

– Sverige har hittat ett sätt att i det tysta stödja en diktatur. Övervakningssystemen som saudierna importerar från Väst har de senaste tio åren använts till att förtrycka det saudiska folket under rubriken ”kriget mot terrorn”.

– Mer och mer av budgeten läggs på krigsmateriel och militär utbildning. Saudiarabien spänner nu sina muskler och är på väg att bli ett militariserat samhälle. 

Fakta: 

Varannan vecka bereder vi plats för granskningar som mer samhällsfördjupande diskussion och analys. Vi vill gärna ha din hjälp. Om du har ett tips på något du tycker att vi bör granska, högt som lågt, i hela landet – hör av dig till tema(snablea)fria.nu.

Tema: Svensk vapenexport
• Vapenaffärer med Saudiarabien låser Sverige 
• ”Sverige har hittat ett sätt att i det tysta stödja en diktatur”

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Vapenaffärer med Saudiarabien låser Sverige

Sveriges vapenexport till diktaturer och krigförande länder har eskalerat under 2000-talet. Men de ansvariga politikerna berättar ogärna varför. Den borgerliga regeringen, som inte vill ta ansvar för Sveriges sex år gamla militära samarbete med Saudiarabien, skickar nu en militärattaché för att ytterligare öppna upp kungadömet för svenska vapen. FRIA granskar den nya svenska vapenexportpolitiken. Saudiarabien visar vägen.

Fria Tidningen

Obamas globala avrättningskrig

När Barack Obama gick till val på löften om att stänga Guantanamo, dra tillbaka trupperna från Irak samt att USA skulle upphöra med människorättsvidriga metoder i ”kriget mot terrorismen” väcktes förhoppningar om en fredligare och mer rättssäker framtid. Tre år senare ser vi dock en motsatt utveckling. Christopher Holmbäck har granskat fredspristagarens säkerhetspolitik och blottlägger ett USA där allt mer pengar läggs på hemlig och högteknologisk krigföring, samtidigt som internationell rätt urholkas ytterligare.

Fria Tidningen

Arabvärldens diktaturer – en svensk guldgruva

Per Björklund inleder Frias nya granskande redaktion med en djupdykning och analys av den svenska utrikespolitiken och regeringens uttalade mål om ökad export – även till länder med auktoritära styrelseskick.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu