Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Håkan Juholt visar vägen

Hur trist det än är med socialdemokratisk betongpolitik så finns det något befriande över Juholt, en sosse som vågar vara sosse och inte bara en blek kopia av alliansen. Tänk om flera partier vågade följa efter, om Moderaterna vågade utse en ny Gösta Bohman, om KD vågade utse en partiledare som öppet försvarade deras homofobi och en värdekonservativ familjepolitik. Om Folkpartiet skulle få en partiledare som visste hur liberalism stavas. Om centern vågade lämna Stureplan och ta plats i ladugårdarna. Om Miljöpartiet skulle utse språkrör som står för gröna kärnvärden som tillväxkritik, medborgarlön och EU-motstånd.

Tänk vilken levande politisk diskussion det skulle leda till. Tänk er en valrörelse där alla inte tävlar om att ligga i mitten utan faktiskt försöker få gehör för sina politiska och ideologiska idéer.

I en sådan kanske det till och med skulle finnas plats för en vänsterpartiledare som kallar sig kommunist. Fast det kanske är att dra det för långt. Juholt har i alla fall med sin röda betongpolitik visat vägen och det vore befriande om fler partier och partiledare vågade hänga på.

Fakta: 

Lennart tror att Juholts tillbaka till ideologin kommer att gynna både sossarna och miljöpartiet, om de sistnämnda vågar hålla rejält avstånd, och därmed bana vägen för en rödgrön majoritet i nästa val.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu