Kosovo kämpar för att få spela matcher | Fria.Nu
Fria Tidningen

Kosovo kämpar för att få spela matcher

Kosovos landslag i herrfotboll får varken spela vänskaps- eller tävlingsmatcher. Nu finns en liten öppning. Snart tas sannolikt frågan upp i Uefa om att få spela internationella vänskapsmatcher.

Samma förmiddag som FRIA talar med Kosovos förbundskapten i fotboll Albert Bunjaki, befinner sig Franz Beckenbauer från internationella fotbollsförbundet Fifa i Prishtina. Det kan vara ett tecken på att det just nu händer en del kring detta isolerade landslag.

- Jag skulle åkt ner men fick beskedet först i går, så det blev för tajt, berättar Albert Bunjaki från sitt hem i Skövde.

Kosovo som stat har erkänts av 75 medlemsländer i FN men ännu inte fått medlemskap i Fifa. Då får man heller inte spela några tävlingsmatcher.

I början av mars delegerade Fifa Kosovos ansökan om att få spela internationella vänskapsmatcher till Uefa. Sannolikt behandlas den i Paris 20-22 mars, då Uefa samlas för styrelsemöte och kongress. Det är dagar som kan innebära ytterligare ett steg närmare målet, för Bunjaki och för Kosovos drygt två miljoner invånare.

Kosovo är verkligen i behov av matchspel. Senast truppen luftades var när man mötte klubblaget Neuchâtel Xamax FC från Schweiz. Det var i oktober.

- Då spelade vi faktiskt väldigt, väldigt bra fotboll och vann med 2-0, upplyser Bunjaki.

Utan kontinuitet påverkas förstås kvaliteten. Bunjaki är också brutalt ärlig rörande klassen på Kosovos inhemska liga.

- Den är inte bra. Det finns individuellt skickliga spelare av hög klass, men det brister på många andra punkter.

Majoriteten spelare som kan tänkas utgöra Kosovos landslag finns i utländska klubbar. En handfull av dessa hittar man i Sverige, bland annat Agon Mehmeti och Dardan Rexhepi i Malmö FF.

- Det finns en del spelare som är oerhört intressanta. Och det är klart att Agon och Dardan finns bland dessa, beroende på hur de utvecklas, erkänner Bunjaki.
I januari sade Mehmeti till supportersajten Himmelriket att han inte vill sia om framtiden.
Rexhepi har inte sagt mycket mer. Många spelare som får frågan om Kosovos landslag är försiktiga i sina uttalanden. Det är en sund inställning enligt Bunjaki. Att gå ut för hårt i media kan underminera chanserna i andra landslag man eventuellt representerar.

- Det är inte positivt för spelaren. Det är viktigt att man är realistisk, att man förklarar vad dagsläget innebär för spelarna. Samtidigt inser fler och fler att dagen kommer allt närmare då tävlingsmatcher är en verklighet och många vill självklart vara med från början.

Och en början blir det.

- Att Kosovo kommer att bli medlem av Uefa och Fifa det vet vi allihopa, säger Bunjaki.

Kosovo är en ung nation på mer än ett sätt. Av befolkningen är åtta av tio under 27 år, och dessa finns i Bunjakis tankar när han blickar mot framtiden.

- Jag tycker att landet ska ha rätt att spela, inte minst för de ungas skull. Kosovo kokar av ungdomar.

För tio år sedan var Kosovo i krig. Återhämtning tar tid. Det har till exempel inte byggts någon ny fotbollsarena sedan 1980. Bunjaki är ändå positiv. Det räcker med två godkända arenor för spel på internationell nivå. Med lite investeringar skulle arenan i Prishtina fungera. Samma sak gäller den olympiska arenan i Mitrovica.

- Det är en betongklump, men skulle kunna ha en publikkapacitet på 40 000. Det är där vi måste börja. Vi kan inte jämföra oss med länder som till exempel Tyskland eller England.

Trots all ovisshet utstrålar Albert Bunjaki en orubblig tillförsikt. Hur långt har ni nått när ditt kontrakt går ut 2013?

- Vi är med i VM-kval, svarar han, men lägger så till ”förhoppningsvis.”

Albert Bunjaki flydde från Kosovo till Sverige i början av 90-talet. Jobbet som förbundskapten tillträdde han 2009.

Fakta: 

Läs mer här:

Kosovo förbereder sig för EM-kval

Annons

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Skånes Fria

© 2021 Fria.Nu