Fria Tidningen

Protester i Tunisien – presidenten ställer inte upp för omval

Tunisiens president Zine El Abidine Ben Ali annonserade i torsdags att han inte ställer upp för omval när hans mandatperiod tar slut 2014. Protester mot hög arbetslöshet och dåliga levnadsförhållanden har pågått i mer än tre veckor, och nådde huvudstaden Tunis i onsdags.

Enligt officiella siffror har 23 personer dött i Tunisien sedan kravallerna började den 17 december, men detta var före kravallerna natten mot torsdagen, då fyra människor dog kring huvudstaden Tunis, enligt brittiska The Guardian. Soulhayr Belhassen, ordförande för den Paris-baserade människorättsgruppen International Federation for Human rights och själv tunisier, sade till nyhetsbyrån AFP i måndags att de hade en lista med namnen på 35 personer som hade dödats, men att det i verkligheten var ännu fler – kanske runt 50.

Protesterna utlöstes när den högskoleutbildade 26-åringen Mohammed Bouazizi satte eld på sig själv sedan polisen hade stoppat honom från att sälja frukt och grönsaker i staden Sidi Bouzid i mellersta Tunisien. Mohammed Bouazizi var arbetslös och saknade nödvändiga tillstånd för att sälja sina varor. Han avled 5 januari av sina skador.

Demonstranterna är frustrerade över bristen på jobb och levnadsförhållandena i Tunisien, där matpriserna har stigit kraftigt, och kräver ett slut på korruptionen. Flera rapporter om övervåld från polisen har kommit in, och FN har krävt att händelserna ska utredas. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, säger i ett uttalande att rapporterna tyder på att majoriteten av demonstrationerna har varit fredliga, och att regeringen måste tillsätta en oberoende utredning.

– Om det finns bevis för att medlemmar av säkerhetsstyrkan har använt oproportionerligt våld, eller genomfört utomrättsliga avrättningar, så måste de gripas, ställas inför rätta och – om de är skyldiga – straffas enligt lagen. Det är essentiellt att rättvisas skapas, och att den ses skapad, säger Navi Pillay.

Sedan oroligheterna bröt ut har regeringen enligt Amnesty gripit minst tre bloggare och stängt ner kritikers e-post-konton.

– De tunisiska myndigheterna kan inte stävja bevisen som kommer fram om att hotelser och våld har använts mot dem som blott utnyttjar sin rätt till yttrandefrihet, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika i ett pressutskick.

Regimen har tidigare skyllt kravallerna på religiösa extremister och vänsterextremister som har infiltrerat ungdomsrörelsen, men verkar nu ha bytt fot. Premiärministern Mohamed Ghannouchi hävdade enligt Al-Jazeera i onsdags att alla de som anhållits i demonstrationerna har släppts, och presidenten lovade i veckan att 300 000 nya jobb kommer att skapas inom två år.

I onsdags sparkades även inrikesministern Rafik Belhaj Kacem, samtidigt som utegångsförbud infördes nattetid i Tunis i ett försök att dämpa oroligheterna.

Bedömare menar att president Zine El Abidine Ben Ali har insett att det behövs reella förändringar för att läget ska stabiliseras.

– Jag tror det slutligen har blivit tydligt för presidenten att de här kraven inte kommer att försvinna. Han inser att han kommer att behöva göra några verkliga förändringar och inte bara gällande personer, utan gällande politiken. Människor ser korruption som det största problemet i Tunisien, så det finns en koppling mellan ekonomisk utveckling och politiska institutioner som ska förhindra korruption, säger tunisiern Radwan Masmoudi, grundare av Center for the Study of Islam & Democracy i Washingon, till Al-Jazeera.

I torsdags annonserade presidenten att han inte kommer att ställa upp för omval 2014.

– Jag förstår tunisierna, Jag förstår deras krav. Jag är ledsen över vad som händer nu efter att tjänat landet i 50 år, i militären, i alla olika befattningar, 23 års presidentskap, sade Zine El Abidine Ben Ali enligt The Guardian.

Han höll talet endast två timmar efter att ytterligare två personer hade skjutits till döds i Sliman, 25 mil söder om huvudstaden. Presidenten beordrade säkerhetsstyrkorna att sänka sina vapen och sa att han inte skulle acceptera mer blodspillan.

Fakta: 

Frankrike lämnade Tunisien 1956 och landet leddes i tre decennier av Habib Bourguiba, som blev mer och mer diktatorisk tills han avsattes av president Zine El Abidine Ben Ali 1987. Landet har tidigare varit relativt lugnt och ett populärt svenskt turistmål, men i torsdags avrådde UD för icke-nödvändiga resor till landet.

Källa: BBC, UD

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Diplomat anklagar Gaddafi för folkmord

Efter att ha styrt Libyen med järnhand i 42 år har diktatorn Muammar Gaddafi vänt militären mot sitt eget folk i ett försök att klamra sig fast vid makten. I protest hoppade flera libyska diplomater av sina uppdrag, och landets vice FN-ambassadör anklagade Gaddafi för folkmord.

Fria Tidningen

Politisk pajkastning snarare än handling

Den utrikespolitiska debatten kom självklart att domineras av revolutionerna i Egypten och Tunisien. Men tyvärr handlade mer om vem som haft starkast band med de forna diktatorerna Hosni Mubarak och Zine El Abidine Ben Ali, snarare än vad som ska hända härnäst.

Fria Tidningen

Militären i Egypten förväntas välja sida

Trots beskedet om att alla demonstranternas krav skulle bli tillgodosedda meddelade president Hosni Mubarak att han sitter kvar till september. Protesterna väntas få förnyad kraft, och frågan är hur militären kommer att agera.

Fria Tidningen

Bloggare varnar för militärkupp

Protesterna i Egypten är nu inne på sin tredje vecka. Trots att samtal har förts mellan den nyutnämnde vicepresidenten Omar Suleiman och ledande oppositionspolitiker fortsätter folk att tälta på Tahrir Square i Kairo, och demonstrationer pågår i städer runt om i Egypten.

Fria Tidningen

Israel blev erbjudet Östra Jerusalem

I förhandlingar med Israel 2008 gick den Palestinska myndigheten med på att flera illegala bosättningar i Östra Jerusalem skulle få annekteras av Israel. Detta avslöjar Al-Jazeera som har fått tillgång till hemliga dokument som täcker mer än tio års förhandlingar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu