Debatt


Johan Sandwall
Fria Tidningen

Medborgarna måste gå före bankerna

Stefan de Vylder intervjuades 4 december om möjligheterna att undvika ekonomiska kriser inom ramen för den europeiska valutaunionen. Hans slutsats var att problemen ytterst handlar om en em kris för sjäva valutaunionen. Men det finns andra systemfel som skapar inflation och bubbor. Johan Sandwall hade önskat att de Vylder hade tagit upp dem också.

Jag vill ge ett genmäle till vad Stefan de Vylder säger i artikeln ”Jag ser ingen lösning så länge vi har en gemensam valuta” i Fria Tidningen 4 december.

Nej, det finns ingen lösning – varken med eller utan euron. Det beror på att vi har ett systemfel i ekonomin. Får vi inte ordning på ekonomin får vi inte ordning på någonting i samhället, hävdar jag. Det förvånar mig att systemfelet inte tas upp då nationalekonomen de Vylder med all säkerhet är medveten om det.

Andra ekonomer, som till exempel Bank of Englands chef Mervyn King, säger att ”fractional reserve banking (att banker lånar ut den större delen av sitt inlånade kapital och behåller en mindre del som likvida medel) är ett grundläggande fel i vårt banksystem”. Han säger också att ”of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today”.

Pengar är något som ursprungligen skapades i form av mynt och sedlar av riksbaken. Det gör de fortfarande, men bara till 3 procent. Resterande 97 procent skapas digitalt som skuld i bankernas bokföring.

Pengar skapas alltså som skuld av (privata) banker. Då kapitaltäckningen i princip är max 8 procent kan bankerna alltså åstadkomma en kreditexpansion som är 12 gånger så stor.

Utlånade medel stannar normalt inte i låntagarna fickor utan kommer tillbaka till banksystemet, varför de kan utgöra underlag för ytterligare utlåning.

Det har alltså uppstått en multiplikatoreffekt. Detta skapande av utlåningsmöjligheter är samtidigt nödvändigt(?) då ju pengar till räntor måste fram. Systemet kräver alltså en ständig tillväxt.

Mervyn jämför detta med alkemi! Varför ska då bara privata banker få skapa pengar? Det vore ju naturligt att staterna själva fick skapa pengar i stället för att skuldsätta sig till den privata finanseliten.

Detta har dock våra politiker beslutat då de undertecknat Maastrichtavtalet.

Det är bara att läsa kapitel 2, artikel 105a, och kapitel 1, artikel 104, i av avtalet så inser man att europeerna blivit ”förslavade” av banknätverket. Det är nog inte många vanliga löntagare och skattebetalare som är medvetna om detta, men nationalekonomen Stefan de Vylder borde vara det. Han förutser bara att eurosystemet måste falla!

Då pengar måste skapas till räntorna blir det per definition inflation och bubblor och växande bubblor måste spricka förr eller senare. Den viktigaste effekten är då att några få tjänar på det och det stora flertalet förlorar. Alla vet att i detta kriminella kasino har många u-länder ruinerats och med logiken i systemet är det nu vår tur i de så kallade i-länderna. Först Baltikum, sedan Island, sedan Grekland, sedan Irland. Nu är det Portugal som står på tur, därefter förmodligen Spanien. Så småningom når krisen det exportberoende Sverige.

Enligt min mening måste medborgarnas väl gå före bankernas väl. Det krävs konkurssanering och penningreformer. Det är sådant jag hade väntat mig att den etablerade nationalekonomen Stefan de Vylder skulle ha tagit upp.

Om ni läsare vill ha en mer nyanserad bild av det ekonomiska spelet; googla på penningreformer, riktiga pengar, sunda pengar och så vidare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu