Fria Tidningen

Flytt av vargar kan ske nästa år

Regeringens planer på att placera ut högst 20 nya vargar fram till 2014 kan eventuellt börja redan nästa år. Planerna omfattar både vuxna vargar och valpar från djurparker, men de svenska djurparkerna håller inte med om tidsplanen.

– Jag ser det som naturligt att det sker under flera år och då vore det även naturligt att inleda det nästa år, sade Andreas Carlgren på regeringens pressträff om vargflytt i onsdags.

Han säger att regeringen kommer att fatta ett beslut inom några veckor som bygger på utredningen som har gjorts av Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedinciska anstalt. Utredningen har föreslagit sex olika tillvägagångssätt för att öka genvariationen i den inavlade svenska vargstammen.

Två av sätten handlar om att flytta vuxna vargar, antingen från Finland eller från Norges östra bestånd. Tre metoder rör utplantering av valpar – antingen från varg som hämtats från annat land för att använda som avelsvarg, från svensk djurpark, eller direkt från ett utländskt bestånd. Det sista alternativet handlar om att artificiellt inseminera en vargtik i djurpark med sperma från vild utländsk varg.

Naturvårdsverket vill inte prioritera en metod framför en annan, utan menar att alla behövs i kombination.

Torbjörn Lövbom är ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd. De skulle främst förorda en naturlig invandring av utländska vargar, eller förflyttning av vargar från renskötselområdet för att förbättra den genetiska populationen. Om det behöver föras in helt nya vargar vill de se valpar snarare än vuxna.

– Vi vet att människor, både jägare och andra, reagerar mer på en inplantering av varg än en omflyttning av varg, säger Torbjörn Lövbom.

När ni talar om naturlig invandring av vargar, hur ska man skydda dem under licensjakten?

– Vi tror inte att det här med att ha heliga vargar i alla oändlighet gynnar varken acceptansen eller vargförvaltningen. Efter en invandrad varg har fått en kull vargar så tycker vi det ska räcka och den ska inte vara fredad.

Svenska Jägareförbundet menar på att de är positiva till att den genetiska variationen förbättras om det inte leder till fler vargar. Totalt vill de att den svenska stammen ska bestå av 150 vargar. En invandrad varg om året skulle behövas för att förhindra inavel enligt Torbjörn Lövbom.

– Därför behövs det en långsiktig förvaltningsplan så att folk vet hur statsmakten tänker kring det här.

Dagen efter regeringens presskonferens gav Svenska djurparksföreningen regeringen bakläxa och förklarade att de ansåg det osannolikt att valpar från svenska djurparker skulle kunna utplaceras nästa år. WWF:s rovdjursansvarige Tom Arnbom menar på att regeringen har stressat igenom utredningen utan att undersöka problematiken. Och Svenska jägareförbundets mål på 150 vargar skulle bara kunna vara tillräckligt om stammen byggs ihop med den finsk-ryska tror han.

– Om inte, kommer det behövas minst 30–40 föryngringar i Sverige vilket kan innebära bortåt 500 vargar så länge det kommer in en varg ungefär vart annat år från Finland. En stam på 150 vargar kommer aldrig att vara livskraftig om den är isolerad, säger Tom Arnbom.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vargjakt även i vinter

Regeringen har inga planer på att ställa in vinterns licensjakt på varg trots att den kan strida mot EU:s regler om biologisk mångfald. Världsnaturfonden är kritisk och hävdar att det saknas vetenskapligt underlag för jakten.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu