Uppsala Fria

”Det handlade om att sätta ner foten”

Förra veckan skrev vi om rättegången i Uppsala tingsrätt där 23 aktivister stod åtalade för intrånget på Forsmark den 14 juni. FRIA pratar denna vecka med en av de åtalade liksom med Magnus Berggren, vice chefsåklagare i sommarens och föregående veckas rättegångar.

– Nog kände jag mig nervös innan, men på det här viset fick aktionen fortsätta i rättegången, säger Greenpeaceaktivisten Emma Nykvist, som till vardags studerar på samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet vid Handelshögskolan i Göteborg.

Hon deltog själv i sommarens aktion vid Forsmarks kärnkraftverk utklädd till vattendroppe och är trots uppmärksamheten inte orolig för den väntande domen.

– Nej, jag känner mig trygg i det jag gjorde och är beredd att ta konsekvenserna av mitt handlande. I och med förhöret fick jag en chans att berätta varför jag gjorde det och de tankar jag har kring kärnkraftens problem.

Varför är du då aktivist och sen snart två år medlem i Greenpeace? Vad driver dig?

– Min tid får stor betydelse och genomslagskraft genom engagemanget. Det känns verkligen som en av få saker jag vill lägga mycket tid på.

Hur menar du att du kan påverka utvecklingen i de frågor som du jobbar med?

– Jag tänker att alla behöver inspiration, ofta är inte informationen avgörande. Istället vill jag förmedla en känsla av ”jag kan också”. Inspirera andra kan alla genom att föregå med gott exempel.

Vice chefsåklagare Magnus Berggren delar inte Emma Nykvists tankar om aktivism och goda exempel. Han har istället siktet inställt på den 15 december då han hoppas att tingsrätten i Uppsala går på hans linje om grovt olaga intrång.

– Förhoppningsvis dömer man som jag begärt, det vill säga grovt och villkorlig dom. Men jag gjorde samma yrkande i förra rättegången och där valde en oenig tingsrätt att döma till olaga intrång och dagsböter. Vi får väl se vad den här sammansättningen kommer fram till.

Magnus Berggren läser i motsats till försvarets Jan Palmblad, som hoppas på en friande dom med hänvisning till nödrättsregeln, in en annan betydelse i att utslaget från sommarens rättegång kommer att prövas i hovrätten.

– De kan vara en signal om att domen ifrågasatts och att den kan ändras till grovt olaga intrång.

Under aktionen i somras förekom bland annat en brandbil, liksom en gummibåt och sjukvårdsmaterial, saker som alla konfiskerades och som sedan åklagarsidan begärde skulle förverkas. Men eftersom domen överklagades har ännu inget förstörts. Greenpeace har uttryckligen sagt att de vill ha tillbaka sin egendom.

– Gummibåten menar vi har utgjort en plattform för oss men har aldrig varit inne på skyddat område. Den är ett verktyg för oss att göra mycket annat kampanjarbete. En mindre sak i värde men värre är den sjukvårdsutrustning som beslagtagits, vilket bara känns märkligt – lika märkligt som att de nu står åtalade, säger Ludvig Tillman, talesperson för Greenpeace i kärnkraftfrågor.

Vad är egentligen poängen med att förstöra saker, Magnus Berggren?

– När man läser lagen ska hjälpmedel som används vid brott förverkas. När det gäller brandbilden så har den använts vid liknande aktioner i Europa. Det beror sedan på hur allvarligt brottet är och om det finns risk för att den kan användas igen.

Emma Nykvist menar att det som hände vid Forsmark är att betrakta som toppen av ett isberg. Händelsen har föregåtts av en hel del miljöarbete av mindre spektakulär karaktär såsom flygbladsutdelning och insändare.

– Forsmark handlade om att sätta ner foten inför omröstningen den 17 juni. Jag tror det är likadant för de flesta av de åtalade, det handlade om att dra frågan till sin spets.

Närmast för hennes del och Greenpeace väntar mer miljöarbete. Även om omröstningen inte gick organisationens väg så menar Emma Nykvist att kampen går vidare.

– Den här ronden är förlorad men nya opinionsundersökningar visar att det finns ett starkt stöd bland svenskar att ställa om till förnybar energi. När man ser hur stort genomslag aktionen fick, känns det värdefullt att vi gjorde det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Årsdagen samlade alla mot kärnkraften

Förra veckan på tisdagen mobiliserade Sveriges kärnkraftsmotståndare sig på årsdagen av olyckan i Tjernobyl. Uppsalabor mot kärnkraft delade först ut flygblad och arrangerade demonstrationer på hemmaplan innan de fortsatte till Sergels torg i Stockholm.

Uppsala Fria

Riksdagsledamöter skapar sig bild av kärnkraftsproblematiken

– Jag kommer att trycka på nej-knappen den 17 juni. Det är en livshotande energi vi har skapat som ligger nära kärnvapen, säger riksdagsledamoten Solweig Ternström (C) där hon sitter i Vuxenskolans lokaler i Östhammar på torsdagsmorgonen.

Uppsala Fria

Nya försök att mobilisera mot kärnkraften

I går kväll samlades intresserade i Studiefrämjandets lokaler i centrala Uppsala för att lyssna på My Leffler från Folkkampanjen mot Kärnkraft – Kärnvapen. Hon förde med sig budkavlen mot kärnkraft till Uppsala efter att ha varit ute och pratat runt om i länet i syfte att påverka riksdagen som beslutar om energipropositionen den 17 juni.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu