Fria Tidningen

Schweiz röstade för utvisningar

Bara ett år efter minaretförbudet har Schweiz röstat för ett förslag om automatisk utvisning av utländska medborgare som begår brott.

Det högerextrema Schweiziska Folkpartiet, SVP, firade en ny triumf i söndags när 53 procent av väljarna röstade ja till partiets deporteringsinitiativ. Människorättsorganisationer som Amnesty International uttryckte bestörtning över resultatet, och beskrev söndagen som ”en svart dag för mänskliga rättigheter i Schweiz.”

SVP:s förslag innebär att utländska medborgare som begår brott automatiskt ska utvisas. I en tre år lång kampanj har partiet hävdat att myndigheterna tonar ner kriminaliteten bland landets 1,7 miljoner utländska invånare. Med hårt kritiserade affischer där svarta får symboliserar kriminella utlänningar har partiet lovat att ”upprätta säkerhet”.

Den schweiziska utlänningslagen förändrades helt för bara några år sedan. Sedan början av 2008 har det varit tillåtet för myndigheterna att dra tillbaka uppehållstillstånd från personer som dömts till långa fängelsestraff. Enligt migrationsmyndigheten utvisas 350 till 400 personerar årligen. Nu väntas antalet öka till 1500.

SVP har publicerat en lista med brott som kan leda till deportering. De inkluderar allvarliga brott som mord och våldtäkt, men också vagt definierade förbrytelser som att missbruka socialförsäkringssystemet. Enligt juristen Marc Spescha strider den nya lagen mot internationell rätt.

– Från ett konstitutionellt perspektiv kan det här initiativet inte fungera utan att bryta mot internationella lagar och avtal, säger Spescha.

Enligt internationell rätt kan personer inte deporteras till länder där de riskerar att utsättas för förföljelse. Lagen kan också bryta mot Europakonventionen om mänskliga rätigheter och FN:s deklaration om barnets rättigheter. Den kan även hamna i konflikt med ett avtal mellan Schweiz och EU om fri rörlighet för personer.

Motståndarna till deporteringsinitiativet var splittrade inför folkomröstningen. En rad mitten- och högerpartier försörkte lansera ett nedtonat motförslag som sades bygga på andan i deporteringsinitiativet men utan att bryta mot internationell rätt. Men De gröna och delar av Socialdemokraterna motsatte sig båda förslagen.

– Deporteringsinitiativet skulle inte ha lyckats om det funnits en tydlig och ståndaktig opposition. Taktiken med motförslag har helt klart misslyckats, säger Moreno Casasola, generalsekreterare för flyktingrättsorganisationen Solidaritet utan gränser.

Enligt Damir Skenderovic, professor i samtidshistoria vid Universitet i Fribourg beror SVP:s framgångar också på partiets stora resurser.

– SVPs kampanj var helt dominerande och drevs av partiets massiva finansiella resurser. Oppositionen var knappt synlig, säger han.

Shweiz saknar regler kring bidrag och kampanjstöd till partier. Skenderovic menar att det nu behövs en debatt om hur transparensen i valen ska öka.

Fakta: 

Schweiziska Folkpartiet (SVP) har sina rötter i ett bondeparti som bildades 1917.

Från 80-talet och framåt omvandlades partiet till ett konservativt högerparti med allt tydligare främlingsfientliga inslag.

I valet 2007 fick partiet 29 procent av rösterna, fler än något parti i Schweiz sedan 1919. Idag kontrollerar partiet 58 av 200 platser i Nationalrådet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu