Uppsala Fria

Inga vargar i Uppsala län om länsstyrelsen får välja

I måndags lämnade Länsstyrelsen i Uppsala län sitt remissyttrande till Naturvårdsverket. Får de som de vill sätts bara valpar ut och därmed faller Uppsala län bort då inga dokumenterade revir finns i länet.

Naturvårdsverkets remiss om genetisk förstärkning av vargen i Sverige, föreslår olika tillvägagångssätt och kriterier för utsättning av varg. Länsstyrelsen i Uppsala län lämnade sitt yttrande i måndags, beslut tagna i samråd med länets viltförvaltningsdelegation. Där förespråkar man utplantering av valpar framför unga eller vuxna djur och att djurparksfödda valpar ska väljas framför vilda valpar. Detta för att det enligt Länsstyrelsen är olämpligt att plantera ut vuxna vargar eftersom nedsövning och långa transporter kan vara skadliga för djuren. Dessutom menar man att det är svårare att få acceptans hos allmänheten för ett sådant beslut.

Hur menar ni där? Vuxna djur, handlar det om allmänhetens eventuella rädslor och åsikter eller om transporterna?

– Nej det handlar enbart om de djuretiska aspekterna på förfarandet. De tekniska manövrar som krävs vid en flytt av vuxna djur är förenat med stora risker, säger Johan Månsson, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen.

Går Naturvårdsverket på samma linje innebär det i dagsläget att inga vargar kommer att sättas ut i Uppsala län. Länsstyrelsen förordar att införseln av nya gener i första hand bör ske genom utplantering av valpar i befintliga lyor. Inga dokumenterade revir finns dock i nuläget inom länets gränser.

I första hand vill man även att valpar hämtas direkt från djurparkerna. Detta för att det är enklare och gör att nya gener snabbt kan föras ut. Men, säger man, om det visar sig att valpflytten inte ger tillräcklig genetisk förstärkning anser Länsstyrelsen att vuxna vargar från de norra delarna av Sverige bör utgöra förstahandsvalet.

Om det blir aktuellt med vuxna djur, kan de då komma att placeras ut i Uppsala län?

– Om det blir aktuellt att placera ut vuxna djur i det mellersta förvaltningsområdet är inga län undantagna. Så svaret är ja på din fråga, eftersom Uppsala tillhör det området, säger Johan Månsson.

Ni förser vargarna med sändare, är inte risken större att de blir skjutna då?

– Nej, dagens sändare går inte att pejla in. Information går inte att komma över på laglig väg, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Vargstammen för liten för hobbyjakt”

Naturvårdsverket meddelade i fredags att jaktkvoten för varg under kommande år bestämts till 20 djur. För lite, menar Jägarförbundet, medan Naturskyddsföreningen och aktionsgruppen Vargquinnor anser att licensjakten kraftigt försvårar vargstammens möjligheter att överleva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu