Fria Tidningen

Fotbollshuligan misstänkt för mord på vänsteraktivist

Fotbollsvåldet har flyttat ut från arenorna i Argentina.

I mitten av oktober gick järnvägsfacket Unión Ferroviaria till attack mot demonstrerande vänsteraktivister och arbetare vid Buenos Aires pendeltåg. En person sköts ihjäl och flera skottskadades. En medlem i en barrabrava, supportermaffia, pekas ut som gärningsman.

I flera månader hade anställda på Buenos Aires pendeltåg och vänsteraktivister protesterat mot att ett hundratal arbetare avskedats. När de i mitten av oktober försökte stoppa trafiken attackerades de av medlemmar i fackförbundet Unión Ferroviaria och fotbollshuliganer. Den 23-årige studenten Mariano Ferreyra sköts ihjäl och ytterligare två demonstranter skottskadades.

– Unión Ferroviaria och transportministeriet fyller sina egna fickor med det statliga stödet till järnvägen. De attackerade oss därför att vi berättade sanningen, hävdade vänsteraktivisterna dagen efter skottlossningarna.

Den utpekade gärningsmannen, Favale, är medlem i division 2-klubben Defensa y Justicias barrabrava. Han överlämnade sig till polisen efter några dagar på rymmen. Före överlämnandet lät han sig intervjuas av tidningen Clarín och gav motstridiga uppgifter. Favale sade att han hade deltagit i attacken därför att järnvägsfacket hade lovat att skaffa ett jobb åt honom. Men han hävdade att en annan person, som antas vara medlem i storklubben Racings hejaklacksmaffia, är gärningsmannen. Flera vittnen är dock överens om att Favale höll i vapnet.

En fackföreningsledare är häktad misstänkt för att ha lejt supportrarna och organiserat attacken.

Mónica Nizzardo är ordförande för Låt oss rädda fotbollen, en ideell förening som kämpar mot våld och korruption inom argentinsk fotboll. Hon har följt supportermaffiornas utveckling och är inte förvånad över den blodiga attacken på järnvägsarbetarna.

– Det har blivit allt vanligare att barrasbravas hyrs in som slagskämpar vid sociala eller fackliga konflikter. Huliganerna deltar inte av ideologiska skäl utan därför att de får betalt. Ledaren för hejaklacksmaffian får i uppdrag att samla ihop si eller så många medlemmar för en bestämd summa pengar.

Det finns barrasbravas i nästan alla klubbar i Argentinas högsta serier. De tjänar pengar på att sälja matchbiljetter svart, vakta bilar utanför hemmaarenan, förhandla till sig en procentandel av vissa spelarförsäljningar och annan ”verksamhet” runt sina klubbar. I takt med att maffiornas inkomster ökar gör även våldet det. Men det handlar inte längre om slagsmål mellan rivaliserande klubbar utan om grupper som slåss om makten inom varje hejaklack. De skjuter ihjäl varandra i interna uppgörelser långt från hemmaarenan. Mordet på studenten Mariano Ferreyra är ett steg till i den utvecklingen. Ferreyra föll inte bara offer utanför en arena, han saknade själv koppling till fotboll.

Det är svårt att bekämpa maffiorna eftersom de ofta har band till inflytelserika politiker och fackföreningsledare. Till exempel står landsorganisationen CGT:s generalsekreterare på god fot med Independientes barrabrava. CGT är allierat med regeringen, som förra året fick stöd av Boca Juniors och River Plates supportermaffior för sitt förslag till ny medielag. Den nyss avlidne före detta presidenten Néstor Kirchner anklagades för att ha samröre med Racings våldsamma supportrar.

Ytterligare ett problem är att maffiorna ofta har hemliga avtal med polisen i de stadsdelar de verkar. Polisen ser mellan fingrarna mot en del av kakan.

Mordet på Mariano Ferreyra har fått mycket uppmärksamhet i argentinska medier. Mónica Nizzardo tror ändå inte att rättvisan kommer att gå till botten med fallet eller att barrasbravas behöver oroa sig inför framtiden.

– Det är inte första gången som medier uppmärksammar att barrasbravas används som slagskämpar. Om det fanns politisk vilja att stoppa maffiorna skulle regeringen redan ha gjort det, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Maktskifte inom toppfotbollen

Ett kontrakt i Europa är många latinamerikanska fotbollsspelares dröm. Och för det mesta kan de europeiska klubbarna värva efter behag på den talangrika kontinenten. Men nu tycks brasilianska klubbar ha ekonomiska resurser att behålla vissa spelare även efter genombrottet.

Fria Tidningen

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu